Évjárat

2022.01.26. 20:00

Kiváló borok érlelődnek a hordókban

Három hónapja már, hogy befejeződött a szüret, az új borok elkészültek, közülük a fehérek, rozék, könnyű vörösek már palackban is vannak. Kiemelkedően jó évjárat lett a tavalyi, állítják a borászok. Az értékesítéssel viszont több gond van, amit nem könnyít meg a visszafogott export, a januári gyenge forgalom és a koronavírus-járvány.

Mauthner Ilona

Mészáros Péter borász a palackba került rosét szemrevételezi. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Nagyon szép borok készülhettek a tavalyi szőlőkből, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere. Bár minden termelő arra készül – joggal –, hogy kiváló lesz az évjárat, azt is látni kell, hogy hozzáértés, szakértelem híján rossz borok is születhetnek. Voltak ugyanis szélsőséges adatok, melyeket kezelni kellett. Például a szőlőterület fekvése, a terhelés meghatározta a termés cukorfokát, savtartalmát. Érdekes módon tavaly a magas cukorfok mellé nem társult alacsony savtartalom, mondta a szakember. Bár volt arra is példa. A lényeg, hogy mára stabilizálni lehetett a borokat, ebben a házasítások is segíthettek annak, akinek erre szüksége volt.

Viszonylag magas alkohol, magas extrakt (beltartalmi érték), gyönyörű színanyag jellemzi a borokat. A fehér fajták frissessége leginkább a szüreti időpont jó megválasztásán múlt. Úgy tűnik, az utóbbi pár évben a fehérborok iránt nőtt az érdeklődés, ami leginkább az étkezési szokások változásával függhet össze. Egyre többen figyelnek arra, hogy több zöldséget, könnyebb ételeket fogyasszanak, ezekhez pedig leginkább a fehérborok illenek, mondta Módos Ernő.

Mészáros Pál szekszárdi borász is megerősítette, hogy kiváló évjárat a tavalyi. A fehérborok, rozék náluk már palackban vannak, a vörösek meg a természetes ülepedést követően a hordókba kerülnek, érlelődni. A boraik színe, illata egészen kiváló. A borász a kénezésre – az idei borok jobban igénylik a ként – hívta fel a kisebb termelők figyelmét.

A száraz, aszályos év ellenére megmaradtak a savak, a magas cukortartalom mellett, mondta Takler András szekszárdi borász. A fehér fajták – királyleányka, sauvignon blanc, rajnai rizling – frissek, üdék, megfelelő savakkal. A vörösborok tanninosak, kerek savakkal, ízekkel, mély színekkel. A kadarka egészen kiváló lett, bár már a 2020-as évjáratra is azt mondták, hogy ilyen szép bor kadarkából még nem volt, a tavalyi ezt is felülírta, mondta a borász.

Azzal mindnyájan egyetértettek, hogy a piac igényei megváltoztak, most úgy tűnik fehérborokból fogy több. Módos Ernő hozzátette, januárban érződik, hogy az embereknek kevesebb a pénzük, például a borra, így az értékesítés lelassult, amit a járvány újabb hulláma sem segít. Az éttermekben, kocsmákban kisebb a forgalom a megszokottnál, így borból is kevesebb fogy.

Miközben a pincékben a borok körül folyik a munka, kint az ültetvényeken is javában dolgoznak az emberek, metszenek, ha az időjárás engedi, ha nem, akkor javítják a támrendszert. Nagy gondot jelent, hogy kevés a hozzáértő munkás, erősítette meg Mészáros Pál. Sajnos az idősebb korosztály lassan kiöregszik ebből a munkából, a fiatalok közül pedig kevesen vállalják a fagyban, kánikulában lévő szőlőmunkákat. 

A szekszárdi Mészáros pincészetnél januárban is van bőven munka, most a rozét palackozzák (Fotó: Mártonfai Dénes)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!