Ingatlanpiac

2022.01.26. 17:30

Paks a legdrágább, ám Tolnán nőttek a legjobban az árak

Tavaly még többen kerestek és vásároltak ingatlant, a használt és az új építésű lakások piaca egyaránt pörgött – derült ki egy friss elemzésből, amelyből az látszik, hogy várhatóan az idei évben marad az új ingatlanok és az ezekhez szükséges építési telkek iránti érdeklődés Tolna megyében is.

Gazsó Rita

Eladó lakások egy épülő társasházban (illusztráció, fotó: K. Gy.)

Összességében kedvező évet zárt tavaly a magyar lakáspiac, az előző esztendőhöz képest fokozódott a kereslet és nőtt a forgalom, amely részben az állami támogatásoknak volt köszönhető – ismertette a tavalyi évet áttekintő elemzésük eredményét az egyik vezető hazai ingatlanportál szakértője. Balogh László elmondta, míg a használt lakóingatlanok iránt csupán 5,5 százalékkal nőtt az érdeklődés, új lakásokat az előző évinél 64 százalékkal többen kerestek portáljukon. A jelentős bővülés a kedvezményes lakás­építési áfa 2021 elején történt újbóli bevezetésének, valamint az ősszel elindult zöld otthon programnak köszönhető – vélte a szakértő.

Tolna megyében az átlagos négyzetméterár idén január elején 230 ezer forint volt, ami 14,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagos négyzetméterárak a megye legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települései közül a megyeszékhelyen, Szekszárdon nőttek a legkisebb mértékben, 11,6 százalékkal, 337 ezer forintra. A legjelentősebb emelkedés Tolnán történt, 24,5 százalékkal, 254 forintos négyzetméterárra. Szintén tovább nőttek, 22,8 százalékkal az árak Pakson, 420 ezer forintra, a vizsgált városok közül a legmagasabb emelkedést itt tapasztalhattak, de jelentős növekedés volt megfigyelhető Dombóváron is, ahol 20,1 százalékkal 227 ezer forintra emelkedett a négyzetméterár.

Az aktuális kínálatban a megye legdrágább lakóingatlana Szekszárdon van, 712 millió forintos árral áll a rangsor élén, egy fél hektáros birtokon található 600 négyzetméteres újszerű családi házzal. A második helyet szintén Szekszárd szerezte meg 627 millió forinttal, itt egy négyszintes házat hirdetnek. A legolcsóbb ingatlanárat jelenleg Döbrököz településen mérték, ahol egy bontandó házat kínáltak 1,52 millió forintos árért. 

Az idei az új lakások éve lehetBalogh László szerint az idei évben az új lakások iránti érdeklődés országosan továbbra is erős maradhat. Nem túlzás azt mondani, hogy 2022 az új lakások éve lehet. Az infláció miatti jegybanki kamatemelések drágulást hoztak a lakáshitelek piacán, a fokozatosan növekvő kamatok miatt sok vevőjelölt minél előbb szeretné lebonyolítani a vásárlást, amely extra lendületet adhat év elején a piacnak. A kamatemelések ugyanakkor nem érintik az államilag támogatott lakáscélú hiteleket, így ezek a konstrukciók az eddiginél komolyabb szerepet kaphatnak a piacon – tette hozzá az elemző.

A mostani szabályozás szerint ugyanis a 2022 végéig építési engedéllyel rendelkező vagy egyszerű bejelentéssel épülő új ingatlanokat 2026 végéig még a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfával lehet megvásárolni. Mivel a lakóingatlan-építésre alkalmas telkek kínálata egyre szűkebb, ezért a nagyvárosokban telekárrobbanás várható. Ez a valószínűsíthető forgatókönyv például Szekszárd vonzáskörzetében, így Sióagárdon, Kakasdon és Őcsényben is.

Forrás: ingatlan.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!