Piaci körkép

2022.01.19. 18:15

Téli volt a hangulat a szekszárdi piacon, a vásárlók a hazai ízeket keresték

Igazi januári hangulat fogadta a vásárlókat és az árusokat is a szerdai szekszárdi nagypiacon. Leginkább mézet, sütőtököt, füstölt árut és almát kerestek és vásároltak a vevők.

Mauthner Ilona

Piacra leginkább a friss portékáért járunk, az egyik legnépszerűbb termék a füstölt áru Fotó: Makovics Kornél

Visszafogott érdeklődés kísérte a szerdai piaci napot, ha nem is sokan, de folyamatosan jöttek-mentek az emberek.

A vásárlók azt mondják, megszokott kép ez január közepén. Az almatermelők – többen is – az állandó helyükön kínálták a gyümölcsüket. Mint mondták, fogy a készletük, jó, ha márciusig kitart. Tavaly nem volt jó a termés, talán majd az idén szerencsésebbek lesznek, már megkezdték a gyümölcsfák metszését.

A piacon állandó vásárlóik vannak, bár nem könnyű így értékesíteni, mert a vevők többsége inkább a szupermarketben szerzi be a gyümölcsöt is. Az alma kilójáért egyébként 200 és 500 forint közötti árat kértek. Az alacsonyabb szám a már kissé fonnyadtabb terméknek szólt.

Mézből is volt választék bőven, hirtelen öt árusító méhészt számoltunk össze. Mindnyájukhoz visszajárnak a vásárlók, télen jól is fogy a mézből. Egy kiló vegyes virágmézért 1800–2000, akácmézért 3500 forintot kértek, de kisebb kiszerelésekben természetesen olcsóbban lehetett vásárolni.

Van, aki a paksi piacra is eljár, ott egy kicsit nagyobb a forgalom, mint Szekszárdon. A kistermelők egyébként negyven kilométeres körzetben kínálhatják a termékeiket kedvezményesen, illetve a fővárosi piacokon. A füstölt termékeket árusítóknak is kialakult helyük van, a tolnai fiatalember elmondta, családi gazdaságban készülnek a kolbászok, szalonnák, sonkák, töpörtyű, májas és a házi zsír. Ez utóbbira is nagy a kereslet. A vevők többsége azért jön ide, hogy vigyen az asztalára egy kis „hazai ízt”, ami a régi, saját disznóvágását idézi. Egy középkorú hölgy Sióagárdról jár be árusítani a szekszárdi piacra, neki is állandó, bérelt helye van. Őstermelőként sütőtököt, csicsókát, spenótot, mángoldot árul. Mint mondta, azt hozza ide, ami otthon nem fogy el. Nagyon szeretik a vásárlók a szürke héjú sütőtököt, amit kínál, a nagydobosi fajtát. Édes, gesztenyés sűrűségű.

A csicsókát sokan nem ismerik, pedig a cukorbetegség egyetlen természetes gyógyszere. A zöldség minden része hasznosítható, gumói pedig a krumplit helyettesítik.

A szakirodalom szerint a leggyengébb minőségű földeken is megterem. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan tizenöt százaléknyi inulin adja. Az inulin, mint probiotikum, a bélflóra baktériumait táplálja. Ebből adódóan a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják, mert nem emeli meg a vércukor szintjét. Emellett a csicsókagumó igen gazdag rostban, így fokozza a jóllakottságérzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!