Felső-Révhókony

2022.01.21. 19:00

Új bérlője van a holtágnak, elsődleges célja a horgásztatás

Új bérlő, a Tolnai Dunáért Egyesület hasznosítja a tolnai Felső-Révhókony holtágat a következő tíz év során.

Illusztráció: Nagy Gábor/MW-archívum

A Felső-Révhókony korábbi bérlője a Dynamic Kft. volt, a társaság azonban öt év elteltével, tavaly felmondta a tíz évre szóló szerződését az önkormányzattal. A város ezután új pályázatot írt ki, amelynek eredménye alapján a Tolnai Dunáért Egyesület (TDE) lett az új bérlő. Az egyesületnek van már tapasztalata a holtág-hasznosításban, mivel a tolnai Alsó-holtágat is a TDE üzemelteti.

A Felső-Révhókony egy viszonylag kicsi, mintegy 12 hektáros vízterület. A holtágon az elsődleges hasznosítási cél a horgásztatás. Másodlagos cél az ökológiai célú szelektív halászat, az idegenhonos, invazív halfajok (busa, törpeharcsa, ezüstkárász) visszaszorítása, az őshonos halfajok állományának megőrzése érdekében. Szintén kiemelt cél a horgászturizmus fejlesztését célzó halgazdálkodás.

Az egyesület a vízterületre vonatkozó halgazdálkodási tervében a következő öt évben két- és háromnyaras ponty (lehetőség szerint nyurgaponty), előnevelt süllő és csuka, valamint egynyaras compó, esetleg széles kárász telepítése szerepel.  Az őshonos halfajok szaporodását a természetes ívóhelyek megőrzésével, mesterséges ívóhelyek kialakításával is igyekeznek támogatni. A szaporodási feltételek javítását szolgálja, hogy a holtágnak csak az egyik (Bogyiszló felőli) oldalán engedélyezik a partról történő horgászatot, a másik három partszakaszon ez tilos.

Ugyancsak tilos és büntetést von maga után a vízparton történő szemetelés, de a szemetes helyen történő horgászat is.

A halállomány őrzését négy hivatásos és két társadalmi halőrrel tervezik ellátni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!