Atomenergia

2022.01.26. 18:10

Vizsgálják egy új erőmű építésének lehetőségét

A korszerű orosz nukleáris technológiák alkalmazása számos országban a zavartalan áramellátás kulcsa.

TN

Képünk illusztráció.

A Dubaji Expo 2020 világkiállításon a Roszatom által szervezett nukleáris tematikus hét keretében megállapodás született január 20-án arról, hogy az új paksi blokkokat is építő orosz állami atomenergetikai konszern örmény partnerével megvizsgálja egy újabb atomerőmű építésének lehetőségét a kaukázusi országban.

A megállapodást Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas, a Roszatom leányvállalatának elnöke és Eduard Martiroszjan, az Örmény Atomerőmű vállalat vezérigazgatója írta alá. A felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy milyen feltételekkel épülhetnek az Örmény Köztársaságban új, orosz tervezésű atomerőművi blokkok.

– A korszerű orosz nukleáris technológiák alkalmazása számos országban a zavartalan áramellátás kulcsa. Az új atomerőművi blokkok építésével kapcsolatos további együttműködés fontos tényező Örményország gazdasági fejlődésében, valamint a két ország közötti baráti, jószomszédi kapcsolatok további erősítését is lehetővé teszi – hangsúlyozta Jevgenyij Pakermanov, a Rusatom Overseas elnöke. 

– Örményország igyekszik a globális dekarbonizációs trendekhez igazodni, támogatva a modern technológia fejlődését. Az egyetlen örmény atomerőmű jelenleg az országban termelt elektromos energia 40 százalékát állítja elő, és 1977 óta tiszta és megbízható energiaforrásként működik az országban. Azután is szeretnénk az atomenergiát az ország energiamixében tartani, hogy a mostani erőmű élettartama a végére ér, ezért a korszerű orosz nukleáris technológiák alkalmazásban gondolkozunk, mivel a világon ez az egyik legfejlettebb ilyen technológia – hangsúlyozta Eduard Martiroszjan, az Örmény Atomerőmű vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!