Miniszter szemlézte az épülő hidat

2022.03.01. 18:43

A Bács-Kiskun megyei vállalkozások is bekapcsolódhatnak az atomerőmű-bővítésbe

A gyors és kényelmes közlekedés a sikeres gazdaságfejlesztés alapja, a helyi életminőséget jelentős részben meghatározó tényező – hangsúlyozta Palkovics László az épülő Kalocsa-Paks Duna-híd Bács-Kiskun megyei oldalánál, Foktőn tett látogatásán, hétfőn este.

Gazsó Rita

Fotó: Mártonfai Dénes

– A magyar vállalkozások gyarapodásához, az emberek boldogulásához nélkülözhetetlenek a jó minőségű közlekedési kapcsolatok, azon dolgozunk, hogy a hazai közutak az ország minden részéből európai szintű hozzáférést biztosítsanak a közlekedőknek – mondta Palkovics László a beruházás megtekintését követően. Kiemelte, hogy a 2024 nyarára elkészülő, kétszer egysávos, 946 méter hosszúságú Kalocsa-Paks híd megépülése a jelenlegi egyórás utat negyedórára rövidíti le a két város között, amely szerinte azért is jelentős változás, hiszen ezzel a Bács-Kiskun megyei vállalkozások is bekapcsolódhatnak a paksi atomerőmű-bővítésbe.

– Az új híd megépülésével az ország két része kapcsolódik majd össze, amelyek csupán néhányszáz méterre találhatóak egymástól, de a közlekedés lehetőség hiánya eddig rányomta a bélyegét a gazdasági kapcsolatokra. Ez jelentős hatással lesz a két település és térségének gazdaságfejlesztésre mindkét oldalon - mondta lapunknak Palkovics László.

A 125 milliárd forintos összköltségű beruházás részleteiről elmondta, annak részeként a Duna két oldalán, 24 kilométeren új útszakaszok is épülnek: a Paks és Gerjen közötti összekötő út már a jövő év tavaszára elkészül, a másik oldalon, Kalocsától az M6-os autópályáig pedig egy kétsávos főutat alakítanak ki. A beruházás leegyszerűsíti a gyorsforgalmi hálózat elérését a térségből. A közel egy kilométeres új híd a huszadik lesz a Duna magyarországi szakaszán - jelezte Palkovics László.

A miniszter emlékeztetett az ágazati stratégiai célok három alappillérére, amely szerint minden autópálya érjen el a határig, minden megyei jogú városhoz vezessen autópálya vagy gyorsforgalmi út és azt, hogy az ország bármely településéről fél órán belül elérhető legyen egy négysávos út. Közölte: az ország gyorsforgalmi törzshálózata belátható időn belül megközelíti a végleges kiépítés szintjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!