Fórum

2022.03.29. 17:31

A mezőgazdaság ma főként az innovációról szól

A precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetése és elterjesztése a legfőbb célja annak az együttműködésnek, amelyet a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közösen indított el. A Közép-Duna menti térséget érintő projekt ismertetésén mezőgazdasági szakemberek és polgármesterek is részt vettek.

Gazsó Rita

Az innováció az agráriumban is nélkülözhetetlen (Fotó: Molnár Gyula)

– Már az első települési konzultációk kezdetétől elkötelezettek voltunk az agrárgazdaság fejlesztése iránt. Szeretnénk mielőbb elérni, hogy a Közép-Duna menti térséget alkotó Tolnában, Bács-Kiskunban, Somogyban és Baranyában az agrártermelés rövid piaci úton, modern termelési technológiákkal, hatékony gazdálkodással működhessen – hangsúlyozta Süli János a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agrárszektor fejlesztése címmel megrendezett paksi agrárfórumon, kedden.

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, a mezőgazdaság ma már a hagyományos technológiák mellett jórészt az innovációról szól, így hozható létre korszerű termék és ezért kell ezen eszközök használatának mielőbb az agrárszakember képzés részévé válnia.

A Közép-Duna menti térség fejlesztési tanácsa és az operatív feladatait ellátó fejlesztési ügynökség hosszú távú koncepciót hozott létre, valamint meghatározta a térség középtávú stratégiai és operatív programját, amelyekben hangsúlyos témaként jelenik meg a mezőgazdasági szektor korszerűsítése, tartalmazva azokat az intézkedéseket, amelyek megvalósításáért igyekszik fellépni, és feladatokat megfogalmazni a jövőben - hangzott el a rendezvényen.

Mikulás Brigitta a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, a javaslatok megfogalmazzák a térségi mezőgazdaság jelenlegi problémáit, és fókuszba helyezik a precíziós mezőgazdasági fejlesztési lehetőségeket, az öntözésgazdálkodás jelentőségét, valamint a klímaváltozáshoz kapcsolódó fejlesztendő területeket. A térség programjában megfogalmazott, a mezőgazdasági szektort érintő problémákra, a precíziós mezőgazdasági technológiák terjesztésének elősegítése érdekében a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács mintaprojektet valósít meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen – jelentette be Mikulás Brigitta, aki hozzátette, a program fedezetét költségvetési forrás biztosítja. A projekt célja, hogy a fejlesztési térségben felmérjék a precíziós gazdálkodás indokoltságát, alkalmazási lehetőségeit, illetve feltárják a témához kapcsolódó problémákat.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a hazai agrárfejlesztés következő uniós ciklusának legfontosabb feladatait úgy foglalta össze: a fenntarthatóság, versenyképesség és az önrendelkezés, vagyis az élelmiszerbiztonság erősítése. „A lehetőségünk, adottságunk meg van hozzá országos és térségi szinten egyaránt. Ennek mintaprojektje, amit itt szeretnénk megvalósítani” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!