Családi gazdaság

2022.03.18. 07:00

Embert próbáló feladat: soha nincs leállás, etetni és fejni kell

Családi gazdaság, a munka zömét Zsidi János és sógora, Illés István végzi. Háromszáz tehenet tartanak Bo­gyiszlón, naponta kétszer viszi a tartálykocsi a tejet Szekszárdra. Küzdelmes három évtized áll mögöttük. Az etetőanyagot most már maguk termelik meg, saját földeken. Az inszeminátori munkát is maguk végzik.

Wessely Gábor

Közel harminc éve, 1993-ban ötven tehénnel kezdte bérelt istállóban a gazdálkodást Zsidi János. Aztán megvette az istállókat, és még kettőt épített a telephelyen, Bogyiszló külterületén, Kisdéren. Pályázatok segítségével fejőházat, tejházat és más kiszolgáló létesítményeket, tárolókat hozott tető alá, gépeket, földeket vásárolt, önellátásra törekedve megtermelte a takarmány nagy részét. Az állományt is bővítette, a jelenlegi háromszáz szarvasmarhájából 190 a fejőstehén. A környék legnagyobb tejtermelője, megyei szinten is kiváló eredményeket ér el. 

 

– Ez egy családi gazdaság – mondja –, a szüleimmel kezdtem; ők már sajnos nem élnek. Most a legfőbb segítőm a sógorom, Illés István. A két család tagjai és négy alkalmazott látja el a tennivalókat. Nekem nem ilyen végzettségem van, autóvillamosság-szerelő vagyok, de fokozatosan mindent megtanultam, segítettek a szakemberek, akik már a téeszes időkben is ezzel foglalkoztak, legtöbbet Csábrák Csaba az adminisztrációban és a szaporodásbiológiai kérdésekben. Ez a bogyiszlói téesz telephelye volt, csak veszteségesnek ítélték a szarvasmarha-ágazatot, s mi kibéreltük a területet. Szerződtünk a Tolnatejjel, naponta kétszer jön a tartálykocsi, s viszi, amit lefejtünk. Az egy tehénre vetített átlag nagyon jó, a megyében többször is a mi tehenészetünk volt az első. 

 

Évi 2500 bála szalma almozáshoz, etetéshez pedig 240 vagon siló, 45 vagon gabona, négyszáz bála lucernaszéna, kétszáz bála fűszéna. Nem kis mennyiségek. És nem kis munka. Mindennap etetni és fejni kell. Piros betűs ünnepnapokon is. Főleg a kezdeti időben volt embert próbáló a feladat. Amikor hajnali négykor indult a gazda a beázó istállóban tartott tehenekhez, s az ő motorjának a kereke vágta az első nyomot a frissen esett hóba. Ma már megvan a szükséges infrastruktúra – épületben, gépekben, járművekben, és kialakult a korszerű tartási mód. 

 

 

‒ Növekvő almos szabad tartást folytatunk – tájékoztat Zsidi János. Ez nem azt jelenti, hogy a szabadban van a tehén, hanem azt, hogy nincs megkötve. De májustól szeptemberig szoktam kinn is járatni őket; van 18 hektár legelőm. Részt vettem 2011-ben egy inszeminátor képzésen, azóta magam végzem a megtermékenyítést is. A borjak 16 hónapos kortól alkalmasak erre. A spermát mínusz 190 fokon, folyékony nitrogénban kell tárolni. Nagyjából tízéves korig érdemes tartani és elletni a tehenet. Aztán már jönnek a tőgyproblémák, lábproblémák, úgyhogy mennek a vágóhídra. Szeretem az állatokat, különben nem foglalkoznék velük, de a vágás is hozzátartozik ehhez a munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!