Agrárkárenyhítés

2022.04.21. 20:05

Már védi Tolna megyét a Jéger, záporos lesz ez a hétvége is

Április 15-én megkezdődött a védekezési szezon, ez azt jelenti, hogy az Országos Jégkármérséklő Rendszer (Jéger) megkezdte működését. Tolna megyében 37 talajgenerátorral védik a jégesőtől a területeket.

Mauthner Ilona

Urbán Péter mutatta a jégeső utáni károkat tavaly (Fotó: M. D.)

Idén is április 15. és szeptember 30. között működik az országos jégkármérséklő rendszer. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató hálózat minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. 

Tolna megyében 37 manuális talajgenerátor működik. Ennek köszönhetően a jégveszélyes zivatarok átvonulásakor zömmel csak búzaszem- vagy borsónagyságú jégszemek hullottak. Tavaly megyénkben a legtöbbször júniusban (27 napon) és augusztusban (22 napon), a legkevesebbszer szeptemberben (7 napon) kellett bekapcsolni a generátorokat. 

Az agrárkárenyhítés keretében a múlt évben Tolna megyében aszálykárt 4553 hektárra, tavaszi fagykárt 1112 hektárra, felhőszakadásból adódó kárt 12 hektárra, illetve jégesőkárt 74 hektárra jelentettek be a termelők. Így a jégkár az összes kárbejelentés mindössze egy százalékát adta. A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) által kiépített rendszernek az idei immár az ötödik üzemelési éve, működtetéséhez az Agrár­minisztérium a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. 

A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a Jéger működtetésében részt vevő társszervezetekkel. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. 

Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. 

A 2021-es szezon 169 védekezési napjából országosan 92 napon (tehát átlagosan minden héten közel 4 napon) kellett bekapcsolni a generátorokat. Az időjárás tavaly nyáron nagyon szélsőséges jelenségeket hozott. Európa több országában hatalmas károkat okoztak a heves esőzések, az utánuk következő áradásokban pedig sokan életüket vesztették. 

Június 25-én és július 9-én Magyarországon a hőséget lezáró markáns hidegfrontok révén heves zivatarok pattantak ki. Június 25-én például több mint 10 szupercella alakult ki. Az időjárás extremitását jól mutatja, hogy egy nap alatt fele annyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint addig egész 2021-ben. A szupercellák nagysága is rendkívüli volt: egy átlagos zivatarfelhő jégveszélyes része 5–10 négyzetkilométeres, de aznap százszor ekkora cellák alakultak ki. 

Július 9-én Kelet-Közép-Európában 800 kilométer hosszú zivatarlánc fejlődött ki, ami határainkon túl még nagyobb károkat okozott. Hazánkban hét szupercella alakult ki ekkor, egy nap alatt közel 195 ezer villámot regisztráltak. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!