Ingatlan

2022.04.01. 09:30

Megtorpanás, inflációtudat a piacon

A háború és az infláció egymást erősítő hatása mutatkozik meg abban, hogy a lakáscélú ingatlanvásárlást sokan elhalasztják, az infláció pedig közvetlenül hat a befektetői vásárlások alakulására.

TN

Megnéznek magasabb árkategóriákat is, mint a háború előtt (illusztráció, Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Az Ingatlanbazár szerint mindez várható volt, és a magyar állampapírok kamatának megemelése ellenére sem számíthatunk arra, hogy az ingatlan megszűnik drága, de értéktartó befektetésnek lenni. Alátámasztják ezt a legnagyobb hazai ingatlanos franchise-hálózatok elemzései is, köztük a Duna House véleménye, amely szintén a családi erőforrások átcsoportosítása utáni időszakra teszi az ingatlanvásárlások számának ismételt felívelését. 

Az Ingatlanbazár megerősítette, hogy a keresések száma lecsökkent a háború hatására (igaz, a tavaly nyári foci-Európa-bajnokság idején is volt kereséscsökkenés), de a hiányzók inkább a bizonytalanok, illetve a lehetőségek felől érdeklődő, befektetési ingatlanokat keresők. Viszont az, aki keres, többet és többször keres – tudtuk meg. Megnéznek magasabb árkategóriákat is, mint a háború előtt. Sajnos az árak maradnak, a legjobb esetben stagnálás várható a fenti tényezők miatt. 

A befektetési ingatlanvásárlások büdzséjét egészen biztosan újra kell számolniuk a vásárlóknak. Az új projektek elindításakor a beruházók biztosan figyelembe veszik majd a tavalyi negatív tapasztalatokat, de általános nézet, hogy a nagy kereslet miatt az épülő ingatlanokat át is fogják adni, nem lesz bedőlés. A rés nőhet az új építésű és a használt ingatlanok árai között. Az Ingatlanbazár úgy tapasztalja, hogy a Covid–19-pandémia kezdete óta tartó családiház-keresési cunami egyszerű hullámmá szelídült, és ismét nagyobb szerepet kapnak az „olcsóbb” kategóriák, így a panellakások és a használt téglalakások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!