Erős érdekképviselet

2022.05.23. 20:00

A tagság számíthat az agrárkamarára és szolgáltatásaira

A múlt pénteken este hét óráig országszerte, így a megyében is lezajlottak az Agrárkamarai választások. Szűkebb pátriánkban az érintettek közel húsz százaléka járult az urnákhoz. A NAK megyei vezetője elismerő értékelést adott lapunknak.

Szeri Árpád

Rendben zajlott a szavazás, több mint kétezren járultak Tolna megyében az urnák elé (Fotó: Makovics K.)

Országosan hetvenkilencezren, Tolna megyében pedig több mint kétezren járultak urnák elé az Agrárkamarai választások alkalmából. Utóbbi esetben ez azt jelenti, hogy szűkebb pátriánkban a gazdálkodók közel húsz százaléka – egészen pontosan 18,06 százaléka – adta le voksát. Vendégh Edit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke köszönetet mondott a választási bizottságok tagjainak, kollégáinak és a szavazáson résztvevőknek. 

– Ez a szép eredmény ismételten jelentős felhatalmazást adott a kamarának a munka további folytatására – mutatott rá a megyei szervezet elnöke. Ezzel együtt minden eddiginél nagyobb felhatalmazást adott a gazdálkodó társadalom a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és tizenhét szövetségese számára. Közel kétszer annyian érkeztek az urnákhoz, mint 2017-ben, és ötször annyian, mint 2013-ban!

– Megyénk majdhogynem elérte az országos 18,5 százalékos részvételi arányt – folytatta Vendégh Edit. – Ez az érték az Európai Unióban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel – hangzott az összehasonlítás. 

Hazánkban egységes, az agrár- és élelmiszer-gazdaság, a vidékfejlesztés minden szereplőjét összefogó agrárkamara működik, az összes jelentős ágazati szakmai szervezettel szoros kapcsolatban. A választásokon a Kamara eddigi eredményeit is elismerték a szavazók. Köztük megemlítendő a falugazdászok által Tolna megye területén tavaly beadott, több mint háromezer-ötszáz gazdálkodó egységes kérelme, a harminchétezer darabot meghaladó, talajgenerátorral üzemelő jégkármérséklő rendszer, illetve a Magyarok Kenyere program keretében tavaly kilencvenegy megyei gazdálkodó jóvoltából összegyűlt kilencezer-háromszáznegyven tonna búza adomány. 

– A továbbiakban is fontos feladat a szektor erősítése, a hazai termékek versenyképességének javítása – mondta Vendégh Edit. – A tizenegyezer-háromszáznégy megyei kamarai tag a jövőben is számíthat a NAK Tolna megyei szervezetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!