Burgonya

2022.05.20. 07:00

Az ára egyre nő, a minősége változó

Megjelent a piacon az újburgonya, közel ezer forintos kilós áron. A régi fajta ehhez képest olcsó, de napi szinten vásárolva drága, hiszen 280-300 forint környékén van kilója. Ennek oka az, hogy egyre fogy a hazai vetésterület, és az importból származó tételeket árusítják sok helyen.

Mauthner Ilona

Az elmúlt évben is sokat drágult a burgonya, pedig szinte naponta vásárolunk belőle. Fotó: Makovics K.

Szemre mutatós, belülről fekete foltos, néhol göbös. Csak hámozza, hámozza az ember, vagdossa a hibás részeket, a végén alig marad valami a két kiló burgonyából, amit az ebédre szánt, mondta Szabadi Péterné, szekszárdi olvasónk. – Gyakorló háziasszonyként hetente vásárolok, hol a közeli zöldségboltban, hol a távolabbi bevásárlóközpontban. Most már sajnálom, hogy még ősszel nem vett a család zsákos kiszerelésű burgonyát az út szélén árusító helyi termelőtől – panaszolta. Kevés a magyar burgonya, a zöme importból kerül a hazai piacra. 

Immár három éve, hogy Tolna-Mözsön egyetlen négyzetméteren sem vetettek belőle, pedig itt évtizedek óta hagyománya volt a krumplinak. – Utoljára még 15 hektáron vetettünk burgonyából, akkor azt mondtuk, Mözs nem létezhet krumpli nélkül, de be kell látnunk, hogy ami nem megy, azt nem szabad erőltetni – mondta Márton Antal, a mözsi mezőgazdasági szövetkezet igazgatója. 

Volt, amikor 250 hektáron termeltük, de az elmúlt tíz évben egyre nehézkesebb lett az értékesítés. Mivel nem rendelkezünk hűthető tárolóval, így rákényszerültünk, hogy legkésőbb januárig eladjuk a készletet. Be kell látnunk, megváltoztak a vásárlási szokások, ma már csak kevesen vásárolnak 20-30 kilós zsákkal, inkább hazaviszik kilónként a krumplit a háziasszonyok.

Magyarországon megszűntek a feldolgozók is, így nem volt kinek nagy tételben értékesíteni. Pedig a speciális gépeket (vető, töltő, szedő) másra nem is lehet használni. Nem bántuk meg, hogy váltottunk, mert a termelési költségek magasak voltak, a felvásárlási ár meg alacsony. Helyette cukorrépát, pattogatni való kukoricát és hibrid kukorica vetőmagot termesztünk. Mind három növény kevesebb kézimunkaerőt igényel, mint a burgonya. És kevesebb a termelési kockázatuk.

Az országos helyzet sem sokkal jobb. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács vezetője korábban elmondta, a hazai ipari feldolgozás – keményítő készítés, hasábburgonya gyártás – megszűnt, a vetőmag-szaporítás jelentősen visszaszorult, az értékesítés átalakult, a burgonya termesztése ugyanakkor költséges. A magyar háziasszony ma már nem csinál ügyet belőle, honnan származik a krumpli, lényeg, hogy legyen belőle a boltban. Olyan országokban éri meg foglalkozni vele, ahol más a klíma, nem kell öntözni, ami pluszköltséget jelent. Az országos vetésterület hazánkban burgonyából 10 ezer hektár körül van, tíz éve még 44 ezer volt.

Az unióban egyébként a franciák, a lengyelek, a németek, a hollandok termelnek nagyobb tételben burgonyát, így tőlük jön az import krumpli is. Az említett országokban kvóta szerint termelnek a gazdák. Amikor megvásárolják az integrátortól (ő biztosítja a termelés feltételeit, de fel is vásárolja a termést) a vetőmagot, már akkor tudják, hogy majd ősz elején mennyiért veszik meg tőlük a termést. A kvóta feletti mennyiség kerül importként hozzánk. 

Tanuljuk meg a burgonya ABC-t
A fogyasztóknak érdemes megtanulniuk az úgynevezett burgonya ABC-t, ez a jelölés mutatja, hogy az egyes fajtákból saláta (A), leves, gombóc, rakott krumpli (B), vagy chips, és hasábburgonya készíthető (C). Ezeket a betűket a csomagoláson tüntetik fel a kereskedők. Néhány magyar burgonyafajta jelzései: Góliát: A, B, Százszorszép: A, B, Hópehely: B, C, Réka: B, C, Boró: B, C.

A burgonya Dél-Amerikából származik, Magyarországon a 17. században termesztették először. A 70-es évekig meghatározó termény volt, hiszen 250 ezer hektárt vetettek el a termelők, mára ez 10 ezer hektárra szűkült. Az átlagtermés 20 tonna hektáronként. Egy hektár önköltségi ára egyébként 1,4 millió forint. Az egy főre jutó burgonyafogyasztás hazánkban 58 kiló fejenként

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!