Hirdetés

2022.05.25. 23:59

Az idei évben még magas gabonaárakra számíthatnak a gazdák

Két év kihagyás után harmadik alkalommal rendezte meg partnertalálkozóját a Dunaföldvári Malmot üzemeltető GOF Hungary Kft., amelyre több mint kétszáz környékbeli gazda látogatott el kedd délelőtt. A gazdálkodók tudomást szerezhettek az ágazat híreiről, a malom üzemeltetőinek terveiről, de információt cserélhettek egymással is.

Gazsó Rita

Több mint kétszáz gazdálkodó vett részt a keddi találkozón, ahol tájékozódhattak a legfrissebb szakmai hírekről (Fotó: Molnár Gyula)

Több mint kétszáz gazdálkodó vett részt a keddi találkozón, ahol tájékozódhattak a legfrissebb szakmai hírekről (Fotó: Molnár Gyula)

– Magyarország élelmiszer-ellátása biztonságban van. Szerencsés ország vagyunk, hiszen kétszer annyi élelmiszert tudunk előállítani, mint amennyit elfogyasztunk, de a világ helyzete nem ilyen egyszerű – mondta az eseményen Szurovcsák András a GOF Hungary Kft ügyvezetője.

Szerinte az ellátás az orosz-ukrán háború miatt mennyiségében és logisztikáját tekintve is jelentős problémákba ütközik. A háborús helyzetben ugyanis Ukrajnában bizonytalanná vált a gabonatermelés és azzal, hogy az oroszok elfoglalták a Fekete-tengeri kikötőket, tönkretették a logisztikai rendszert is, amelyre az ukrán értékesítés fel volt építve. Szárazföldön ugyanis jelenleg csak a gabona töredékét tudják az országból kijuttatni.

- A helyzetet az teszi még bizonytalanabbá, hogy nem tudni, végleg megszűnik-e a tengeri szállítás vagy sem - hangsúlyozta. - A nagyhatalmaknak különösen figyelniük kell arra, hogy a világ minden tájának élelmezése megoldott legyen. Ez komoly feladatot jelent – tette hozzá az ügyvezető.

Magyarországon az utóbbi időszak esői miatt jó termésre lehet számítani, hozzávetőleg ötmillió tonna búza várható, ebből itthon 1,2 tonnára van szükség a liszt előállításához. Egyedül az a kérdés, hogy a rárakódó költségekkel – energiaárral, munkabérrel – együtt mennyi lesz az ára. Ez jelentős árdrágulást hozhat a mostanihoz képest is – vélte.

Az ügyvezető szerint a jelen helyzet a cégeket annyiban érinti, hogy naponta számolniuk kell. - Minden nap arra ébredünk, hogy figyeljük, mi változott. Korábban volt havi, féléves, éves árunk, ez most igen rövid intervallumokra csökkent, a beszerzési és előállítási költséghez képest kell átalakítani.

Majoros-Pilinszki Tímea a GOF Kft. kereskedelmi igazgatója úgy fogalmazott, a vírushelyzetig viszonylagos egyensúly volt a gabonapiacon, kevésbé változtak az árak. A coviddal együtt viszont megjelentek a félelmek és lassú emelkedő trend indult meg. Az orosz invázió kezdetekor viszont egyenesen kilőttek az árak. Ukrajnát ugyanis Európa kenyereskosaraként is említik: a kenyérgabona több mint egyharmadát az oroszokkal közösen az ukránok adják a világnak.

A kereskedelmi igazgató szerint hasonló a helyzet a kukoricát tekintve is, amelynél a világ importjának 14-15 százaléka Ukrajnából származik, amelynek 90 százalékát a lebombázott Fekete tengeri kikötőkön keresztül bonyolították. A napraforgóolajnak importjának világszinten több mint 50 százalékát, Európát tekintve pedig 88 százalékát adja Ukrajna.

A malom immár több mint 140 éve működik Dunaföldváron, a közelmúltban korszerűsítették

A lehetőségekről a kereskedelmi igazgató azt mondta, az aszály miatt Amerikának, Indiának és a háború miatt Ukrajnának is kevesebb búzatermése várható, mint az eddig számoltak. Utóbbihoz hozzá jönnek még a logisztikai problémák is. Ez termelők szemszögéből nézve azt jelenti, középtávon egyelőre nem kell félni attól, hogy a gabonaárak leesnének, de akár egy napon belül is többféle mozgás, akár 10-20 ezer forintos árváltozás is történhet, mivel minden kisebb hírt azonnal „beáraz” a piac.

A legnagyobb kockázatát a termelők szemszögéből jelenleg abban látja, hogy ha háború nyugvópontra kerül vagy enyhül a helyzet és Ukrajna mégis el tudja indítani nagyobb ütemben az exportját, az nagy gabonaár esést eredményezhet. Szerinte annak, hogy ez idén megtörténne, igen kicsi az esélye. A gazdák tehát magas árakra számíthatnak, igaz őket is terhelik a megemelkedett költségek, a magas műtrágyaár, energiaárak, de mindezekkel együtt – úgy fogalmazott – rentábilis a gabona értékesítése.

Lengyel Tamás Dunaföldvári malomigazgató az üzemben az elmúlt három évben történt innovációról beszélt. Elmondta, főként a malomipari fejlesztés volt a cél, hiszen a búza minősége megköveteli, hogy megfelelő minőségű tisztítóberendezésekkel rendelkezzenek és az őrlés során használt eszközöket is folyamatosan fejleszteni kell. Ezért a búza őrlésének előkészítésére a legmodernebb svájci gépeket, berendezéseket szerezték be.

Emellett üzemépület állagának megóvása érdekében is nagyon sok technológiai jellegű felújítást végeztek: megtörtént a hőszigetelése, energetikai korszerűsítése, nyílászáróinak cseréje, mindezt egy 94 kilowattos naperőművel egészítették ki, amellyel csökkent az üzem energiafogyasztása. Egy új tárolócsarnokot is építettek, amellyel a környező gazdáktól sokkal rugalmasabban át tudják venni a gabonát, akár napi 1500 tonnát is. Ennek kiszolgálásához beszereztek két új rakodógépet is.

Lengyel Tamás szerint a tárolócsarnok bővítés azért is volt fontos, ugyanis a piac jelenlegi hektikussága veszteséget okozhat a kis- és közepes gazdaságoknak, akik nem rendelkeznek saját tároló kapacitással. Nekik ugyanis ennek hiányában azonnal el kell adniuk a terméküket. A raktárfejlesztésükkel elérték azt, hogy most már van szabad kapacitás, ahol a gazdák el tudják tárolni a búzát és akkor tudják értékesíteni, amikor számukra a legoptimálisabb. A malom termékeit az új, egyedi igényeknek megfelelően bővítette az utóbbi években graham liszttel és teljes kiőrlésű liszttel is.

Az üzem tavaly 55 ezer tonna búzát vásárolt fel, naponta 240 tonna gabonát őrölnek itt (Fotó: Molnár Gyula)

Az emelkedő költségek miatt dráguló árakat a fogyasztók érzik meg leginkább

A GOF Kft. dunaföldvári Malom konferenciáján elhangzott, az előző évi búzaárakhoz képest idén a duplájára emelkedtek az árak. Miközben a búza termesztéséhez használt műtrágya a tavalyi ár négyszeresébe kerül, megötszöröződtek az energiaköltségeik, de megnőttek a bér- és a szállítási kiadásaik, utóbbi az üzemanyagárak emelkedése miatt. Mindezeket figyelembe véve a lisztárak is drasztikus emelkedés előtt állnak az aratási időszak után: akár két és félszeres növekedés is várható.

Konkrétabban, számokra lefordítva, a liszt nagykereskedelmi ára tavalyi előttig nettó 70 forint átadási ár körül alakult, ez most 170 körül van. Ha ehhez hozzáadjuk a költségeket, akkor a nettó 200-230 forint körüli liszt ár tűnik valószínűnek. Drága, de lesz – fogalmaztak.

Ezeknek köszönhetően nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a pékáruk is drágábbak lesznek. Az általunk megkérdezett gabonaipari és sütőipari szakemberek szerint akár ezer forint fölé is mehet a kenyér ára, amely leginkább a fogyasztót érinti majd kellemetlenül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában