Gyümölcs

2022.05.19. 07:00

Beérett a zamatos, szabadföldi eper Tolnában

E hét végére beérik a szabadföldi eper megyénkben is. Az első idény gyümölcsöt mindig nagyon várják felnőttek, gyerekek egyaránt. Úgy tűnik az ára is elfogadható lesz, de befőzni belőle majd csak a hónap vége felé érdemes.

Mauthner Ilona

Minden évben a faddi szabadföldi eper érik be elsőként a megyében. Fotó: Makovics Kornél

Beérett a szabadföldi eper megyénkben. A hűvös, változékony áprilisi idő nem segítette a gyümölcs érését, de a májusi meleg felgyorsította azt. 

Bényi András, aki a faddi Venyige termelői szövetkezet tagja, elmondta, szombaton árusítják először a tagok által három hektáron megtermelt epret. Idén átlagos mennyiségre számítanak, ha a hőmérséklet 25 fok körül lesz, akkor akár egy hónapig is eltart a szezon, ha melegebb ennél, akkor három hétig.

A budapesti nagybani piacon jelenleg 2500 forint körül van egy kiló szamóca ára, a megyei termelők ennél olcsóbban kínálják a szezon első hazai gyümölcsét. A faddiak pedig kilónként – hasonlóan a tavalyihoz – 1400 forint körüli árban gondolkodnak. A faddiak nagyon népszerűek a vásárlók körében, így már délelőtt autók sora áll az eperért. A termőterületük szomszédságában értékesítenek, vagyis nem kell a kereskedőkhöz befuvarozni a gyümölcsöt. Ezért tudnak olcsóbbak lenni a többieknél.

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető a még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb zamatáról. Három fázisban érkezik hazai gyümölcs a kereskedelmi forgalomba. Három hete a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május második felétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. Az idei termés június közepéig kitart.

A hazai eper kapósabb

Az idén már hetekkel ezelőtt magyar eper címen árulták megyénkben is a gyümölcsöt, mely leginkább Panamából, Hondurasból és Marokkóból érkezett hozzánk. A tisztességes kereskedők megítélését rontják ezzel, mondták többen is, az általunk megkérdezett vállalkozók, hiszen elsőre nem mindenki ismeri fel, hogy az import, olcsó epret keresztelte át hazaira az árus. Nyilván nem véletlenül próbálnak meg trükközni egyesek, mert a hazait jobban keresik a vásárlók, hiszen ízletesebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!