Mezőgazdaság

2022.05.08. 09:30

Most lazábbak lettek a zöldítési szabályok

Jó hír a mezőgazdasági termelőknek, akik a napokban regisztrálnak a terület­alapú támogatásokra, hogy az új szabályok szerint könnyen lehet idén teljesíteni a zöldítésben előírt követelményt. A módosítás érinti a zöldítésben elvárt diverzifikációs szabályokat is.

M. I.

A szabályok változása előnyös a gazdálkodók szempontjából (Fotó: M. K.)

 A változás értelmében bármely termesztett kultúrával elvetett terület jelölhető parlagként, és ekkor a diverzifikációban is ekként – nem a ténylegesen fellelhető növényként – veszik figyelembe. Ez nagyon előnyös a gazdálkodás szempontjából, mondták az általunk megkérdezett megyei termelők. – A zöldítés alóli felmentés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szántón gazdálkodóknak nem kell ugaroltatniuk egy-egy területüket, noha akként tüntetik fel – mondta Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is. 

Az orosz–ukrán háború okán előálló európai élelmiszer- és takarmánypiaci krízis minél gyorsabb leküzdése érdekében minden lehetséges eszközt meg kell ragadni, így növelni kell a mezőgazdaság teljesítőképességét is. Ezért a gazdálkodók a rendkívüli támogatás mellett lehetőséget kapnak arra, hogy idén a parlagként bejelentett területeket megműveljék – mondta Krieser János. 

Az idei évre vonatkozó szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy az egységes kérelemben parlagon hagyott területként kerüljenek bejelentésre azok a területek, ahol legeltetésre, termelési célból végzett betakarításra vagy művelésre kerül sor. Ezen területeket a diverzifikáció szerint külön kultúrának (pihentetett terület), illetve ökológiai jelentőségű parlagon hagyott területnek (EFA) kell tekinteni. Az így bejelentett területeken a növényvédő szer használata is engedélyezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!