Pannonia Bio

2022.06.01. 18:10

A kihívásokra fejlesztésekkel adnak választ

Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítója tovább bővül, a termelés elindításának tizedik évfordulóját májusban ünneplő Pannonia Bio Zrt. újabb mérföldkőhöz érkezik. Dunaföldváron árpafehérje-koncentrátum előállításába kezdenek, ehhez hamarosan elkészül a világ egyik legnagyobb kapacitású feldolgozója, itt már idén 150 ezer tonna, magyar gazdáktól vásárolt árpát terveznek hasznosítani.

TN.

Pavel Kudriavtcev vezérigazgató (balra) és Hódos Ferenc stratégiai igazgató (Fotó: MW.)

A vállalat fejlesztési terveiről, a jelen kihívásairól és a jövőbe mutató stratégiai lépéseiről egy kötetlen beszélgetéssel egybekötött gyárlátogatás keretében adott betekintést a sajtó képviselőinek Pavel Kudriavtcev, a Pannonia Bio vezérigazgatója, illetve Hódos Ferenc, a cég stratégiai igazgatója. Hódos Ferenc azzal kezdte tájékoztatóját, látják, milyen kihívásokkal állnak szemben. Európát egyszerre fenyegeti a közelgő klímakatasztrófa és annak már most tapasztalható negatív hatásai. Egyre többször hallani az élelmiszer-biztonság erősödő szerepéről, illetve sajnos az elhúzódó orosz–ukrán háború miatt az elhatalmasodó energetikai válsággal is foglalkozni kell. 

– Az a jó hírem van, a Pannonia Bio által alkalmazott biotechnológia mindhárom globális kihívásra választ képes adni. A termékeink újraírták és a jövőben még inkább azt teszik, hogy milyen formában és forrásból állítjuk elő azokat az energiahordozókat, legyen az folyékony vagy gáznemű, amit a mindennapi élet során felhasználunk. Cégünk kulcsfontosságú forrásává válik az alternatív növényi fehérjéknek, a kukoricarostból készülő fermentált talajjavító terméknek és a fejlett biometánnak – mondta. 

Pavel Kudriavtcev vezérigazgató hangsúlyozta, a cél minden szempontból megfelelni a körforgásos gazdaság elvárásainak. Dunaföldváron mostanra az alapanyagként használt kukorica minden részéből terméket állítanak elő, így egyáltalán nem keletkezik hulladék. A 2020–22-es időszakra meghirdetett, 200 millió eurós újabb beruházási programjuknak, a Coviddal és ellátási problémákkal jelentősen terhelt időszakok ellenére is minimális csúszással sikeresen a végére jutnak. Ennek a legnagyobb eleme egy új árpafeldolgozó üzem elindítása lesz az év végén. Itt árpafehérje-koncentrátumot (BPC) fognak előállítani, amihez a gabonabeszerzés már megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!