Méhészet

2022.06.09. 11:30

Az idén végre akácmézből is szép a termés

Eddig jól sikerült az év a megyei méhészeknek. Nyolc sikertelen esztendő után végre elmondhatják, akácból is gyűjtöttek megfelelő mennyiséget a szorgos kis rovarok. Az akác után hamarosan virágzik a hárs és a napraforgó.

Mauthner Ilona

Koller Zoltán, méhész. Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Koller Zoltán, méhész. Fotó: Mártonfai Dénes

Végre egy év, amikor nem panaszkodnak a méhészek. Koller Zoltán tolnai termelő, az OMME (Országos Magyar Méhész Egyesület) Gemenci Szervezetének megyei elnöke elmondta, az idei akácszezon jobb volt, mint az előző jó pár évben, bár a fagykár akkor derült ki, amikor virágoztak az akácfák. Még megyén belül is voltak olyan erdős részek, ahol hamarabb virágzott le az akác, például Tengelic környékén.

A csapadék is jó ütemben érkezett, mondta a tolnai méhész, éjszakánként esett, napközben pedig ragyogó idő volt, amit nagyon szeretnek a méhek. Így a szezon után elmondható, hogy kaptáranként átlagosan 11 kiló mézet gyűjtöttek a méhek. A minősége pedig kiváló, kellően sűrű, szép, világos színű. 

Koller Zoltán elmondta, az akácméz akkor szokott nagyon folyékony lenni, amikor magas a páratartalma a levegőnek és a kaptárakban a méhek nehezen szellőztetik ki a mézben lévő vizet.

Idén több méhész vállalta a vándorlást, így Koller Zoltán is. Isaszeg környékére szoktak menni, konténerekben szállítva a méheket. Ide évtizedek óta visszajárnak, bekerített magánterületen nem kell őrizni a méheket.

A kitelepülésnél általában jellemző, hogy a méhészek csoportosan – egymással összefogva – utaznak nagyobb távolságokra. Tolna megyéből Nógrád, Bakony és Vas megye dombjai a vonzók a méhészek számára. A nagy távolság miatt így váltva őrzik a kaptárakat, melyek lopása egyre népszerűbb az elmúlt években, mióta a méz ára is emelkedni kezdett.

Nagyernyei Attila, a megyei méhészegyesület elnöke, szedresi méhész is megerősítette, a legtöbb termelőnek jól sikerült az akácról való gyűjtés. Még a szezon elején jött egy hidegfront, és emiatt egy hetet csúszott az akác virágzása, ezt pont elég volt ahhoz, hogy a méhcsaládok kellően megerősödjenek a gyűjtés előtt.

Egyszerre nyílik a hárs és a napraforgó

Alighogy lepörgették az akácmézet a méhészek, máris nyílik a hárs. Azokon településeken, ahol van ilyen növény, már érezni azt a kellemes, jellegzetes, fűszeres illatot, amit ez a fa ont magából virágzás idején. A kislevelű hársról van szó, mely korábban virágzik mint a nagylevelű. Ez utóbbiról gyűjtenek mézet a rovarok, és a legtöbb ilyen fa a Zselicben van. Ennek a virágzása két héten belül várható, akárcsak a napraforgóé. Nagyernyei Attila szerint nem szerencsés, hogy a két növény egyszerre virágzik. Fejtörést okoz ez a méhészeknek, hogy hová menjenek. A hárs méz keresettebb és drágább is, viszont a napraforgóról való gyűjtés biztosabb. 

Egyelőre a mézfelvásárlók és a kereskedők nem nagyon keresik a méhészeket, a piacokon viszont már most látszik a nagyobb érdeklődés az akácméz iránt, melynek kilójáért 3500 forintot is elkérnek a méhészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!