Növényvédelem

2022.06.18. 07:00

Erősödik a lisztharmat veszélye a szőlőkben

A szőlő virágzása a változékony időjárásban elhúzódott, de már a vége felé jár. A fajták között nagy a különbség.

Mauthner I.

Támad a lisztharmat, ezért időben kell permetezni (Fotó: MW)

Fotó: Pesti Tamás

 A hajtásnövekedés a virágzás alatt sem állt le, és most a szőlő behozza a májusi, néhol hűvösebb időjárás miatti elmaradását – mondta dr. Gabi Géza növényvédő szakmérnök.

– A Szekszárdi borvidéken erősödő lisztharmat-fertőzést észleltünk a lombozaton. A lisztharmattelepek nagysága és gyakorisága alapján erős lesz a fertőzési nyomás. Érdekes módon, egymástól távol lévő egyes tőkéken fordulnak elő a fertőzések, egyébként már többször is permetezett ültetvényekben. A peronoszpóra még nem jelent meg a leveleken, és még a fürtökön sem láttunk tüneteket. Szerencsére a szürkepenész sem jelent meg a virágzó fürtökön ez idáig. 

Valószínűleg, kötödés után, megfelelő mennyiségű csapadék hatására elindulhat egy komolyabb fertőzési lisztharmat hullám. Ez a peronoszpórára is igaz. A nappali felmelegedések egyre erősebbek, a reggelek párásak. A gyakori kis adagú esők hatására a talajok felső rétegéből „gőz” száll alulról, ami párában tartja az ültetvényeket. Folyamatosan, 7-10 naponta folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen. Az elkövetkező egy hónapon belül kell a legerősebb védelmet folytatni a gombabetegségek ellen. 

– A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 darabot fogtak a héten – mondta dr. Gabi Géza. – Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozáttartalmú készítménnyel végezzük el. 

Az elmúlt egy hétben a Szekszárdi borvidéken az átlaghőmérséklet 18,5 fok volt, a legmelegebbet Bátaszéken mértek, a leghűvösebbet Bonyhádon. A lehullott csapadék mennyisége meghaladta a 25, helyenként 40 milliméternyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!