Változások

2022.06.12. 13:00

Őstermelői igazolvány helyett FELIR-azonosító

Számos ponton változtak tavaly az őstermelői tevékenység és a termékek értékesítésének szabályai. Megszűnt az őstermelői igazolvány, helyette FELIR-azonosítót és Nébih tevékenység­azonosítót kell igényelni, majd ezeket megjeleníteni a szabályos árusításhoz.

M. I.

Több ezer őstermelőt érint a megyében a változás (Fotó: MW)

Fotó: Lang Róbert

Tolna megyében több ezer kisebb gazdálkodót érint a változás. Azokat is, akik cseresznyét, sárgabarackot vagy újburgonyát árulnak. Most ezeknek van a szezonja, és a piacokon már ki is pakoltak az árusok. Ellenőrzéskor tehát nem az őstermelői igazolványt kérik a revizorok, hanem a FELIR-azonosítót. 
A családi gazdaságokról szóló törvény alapján az őstermelő kizárólag olyan terméket értékesíthet, amit az őstermelői nyilvántartásba, azaz a FELIR-be bejelentett. Az árusítás helyszínén fel kell tüntetni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint a FELIR-azonosítót és a Nébih tevékenység­azonosítót is. Ezek hiányában a termelőt akár százezer forintos bírsággal is sújthatják az ellenőrök. 

Az elmúlt időszak ellenőrzései során a hatósági szakemberek jellemzően azt tapasztalták, hogy az őstermelők nagy része vagy magával a kötelezettséggel nincs tisztában, vagy éppen nem tudja, hogy pontosan mely azonosítókat kell kiírnia, és azoknak hol nézhet utána. A tájékoztatási kötelezettség gyors és megfelelő teljesítése érdekében a Nébih új funkciót tett elérhetővé őstermelő kereső felületén (https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo-kereso), megkönnyítve a nyilvánosan kihelyezendő feliratok előállítását. 

A vállalkozások lakossági ellenőrizhetősége iránt minden területen egyre nagyobb igény tapasztalható. Egy hasonló tájékoztató plakát készítését tette lehetővé a Nébih a FELIR keresőjében a többi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő számára is. Az azonosítók feltüntetése számukra nem kötelező, ugyanakkor a poszter használatával látványos módon tájékoztathatják vásárlóikat arról, hogy a Nébih adatbázisában szereplő, tehát ténylegesen bejelentett, jogszerűen működő vállalkozásról van szó. Az egyedi QR-kódot beolvasva a vásárlók további hasznos információkat is elérhetnek, például tájékozódhatnak a vállalkozás bejelentett tevékenységeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!