Atomerőmű

2022.06.24. 14:11

Palkovics: Az üzemidő hosszabbítás minden feltétele adott

Palkovics László technológiai és ipari miniszter sajtótájékoztatón ismertette a Paksi Atomerőmű és az ágazati szervezetek vezetőivel folytatott pénteki megbeszélése eredményeit.

TEOL

Palkovics László miniszter a Látgatóközpontban tájékoztatta a sajtót (Fotó: Mártonfai Dénes)

– A nemzetközi trendek egyértelműen az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása irányába mutatnak, amit még inkább indokolttá tesz a jelenlegi energiaválság. A Paksi Atomerőmű jelenleg üzemelő blokkjainak további üzemidő-hosszabbítása a Paks II. beruházás építése mellett reális alternatíva. Erről elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok és javaslatok, amelyek hamarosan a kormány elé kerülnek – mondta a döntéshez szükséges feladatokról a péntek egyeztetést követően Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki szerint az üzemidő hosszabbítás minden feltétele adott.

A Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés közel felét adja, ezzel stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban, a külföldi kitettségek mérséklésében, a rezsicsökkentés fenntartásában. A klímasemlegességi célok eléréséhez is nélkülözhetetlen a nukleáris energia hasznosítása, mondta a tárcavezető.

A részletes tudósítást ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!