Termelői piac

2022.06.22. 09:30

Sokkal szívesebben vásárolnak helyi termelőtől

Egyre többen keresik a helyi termelők portékáit. A kismányoki Tündérkert termelői piacán megkérdezett vásárlók közül tízből kilencen elmondták, sokkal szívesebben vásárolnak helyi termelőtől, mint a boltokból, hipermarketekből.

F. E. B.

Sokféle finomságot kínálnak minden hónapban (Beküldött fotó)

Illés Tiborné Szabó Cecília, a termelői piac szerevezője arról tájékoztatott, havonta egy alkalommal, általában minden harmadik hétvégén szervezik meg a vásárt, ami egy kisebb falunapként is felfogható, hisz nem csak vásárlásra ad lehetőséget a bazár, de a gyerekeknek népi játékokkal kedveskednek, helyben készült kenyérlángossal és élőzenével várják az érdeklődőket. 

– A legtöbben ma már környezettudatosan gondolkoznak, nem akarnak külföldről hozott árut vásárolni, inkább a helyi és környékbeli kistermelőket szeretnék támogatni, akik friss, ízletes áruval tudnak szolgálni. Mi itt, a Tündérkertben közösségteremtő célzattal is szervezzük a piacot, hiszen sokszor egyéb programokat is hozzácsatolunk a vásárokhoz. 

Így lesz a következő alkalmon is, július 24-én, amikor az Óperencián túl című rajzpályázatunk eredményhirdetését is megtartjuk. Az eredményhirdetés után műsorral szeretnénk kedveskedni a gyerekeknek, a pécsi Márkus színház előadásában a Laci királyfi című bábjátékot tekinthetik majd meg – mondta a közművelődési asszisztens, majd hozzátette: nagyon sok helyi és környékbeli termelő viszi el hozzájuk különböző portékáit, melyek között megtalálható méz, sajtok, szörpök, idénygyümölcsök és zöldségek is, valamint kerámiákat, játékokat is árusítanak. 

A szervezőtől azt is megtudtuk, mindenki nagy örömére a majosi sajtműhely tulajdonosa, Kovács Laura Flóra is mindig kilátogat a kismányoki piacra, ahol különlegesebbnél különlegesebb ízesítésű kecske- és tehénsajttal, valamint kecsketejjel várja az érdeklődőket. 

– Egyebek mellett készítek natúr, füstölt, snidlinges, lilahagymás, fokhagymás, medvehagymás, chilis, olívás, szárított gombás ízesítésű sajtokat, de természetesen az egyéni igényeket is szívesen teljesítem. Egy sajt elkészítése három-hat napig tart, de ez mérettől és fajtától is függ – mondta el a sajtműhely tulajdonosa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!