Aratás

2022.07.28. 11:30

A kukoricát erősen sújtja az aszály

Befejeződött a megyében a búza és az őszi árpa aratása. A száraz idő, jóllehet számos gondot okozott, a betakarítást mégis kedvezően segítette szűkebb pátriánkban is. Ezzel a megállapítással kezdődik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna Megyei Igazgatóságának aratási eredményekkel kapcsolatos összegzése. Vendégh Edit elnök osztotta meg lapunkkal a részleteket.

Szeri Árpád

Kicsi és száraz az aszály miatt a kukorica Bátán is. (Fotó: Makovics Kornél)

– A téli aszályos időjárás miatt rosszabb eredményeket vártunk – kezdte a megyei szervezet elnöke. – De végül megyei átlag vonatkozásában egy jó közepes termést hozott az idei év. Viszont azt fontos megjegyezni, hogy minden növénykultúrában rendkívül szórnak a terméseredmények, attól függően, hogy milyen a talaj minősége, vagy mennyi csapadék érkezett az adott területre. A klímaváltozás hatásai nagyon drasztikusan érződnek, kevesebb lett, és rendkívül esetlegessé vált a csapadék eloszlása.

A főbb kultúrák esetében is vannak kiugróan magas és rendkívül alacsony hozamok. Őszi árpát 18 ezer 500 hektáron arattunk, 6,7 tonna/hektár megyei átlaggal. De találkoztunk 9,5 tonna/hektár illetve 4 tonna/hektár termésátlaggal is. Az őszi káposztarepcét 11 ezer 200 hektáron arattunk 1,5-4,5 tonna/hektár közötti eredménnyel, 2,5 tonna/hektár megyei átlaggal. Az olajtartalom megfelelő, 40-40,5 százalékos volt.

A búza betakarítása 43 ezer 645 hektáron zajlott. A megyei átlag 6,6 tonna/hektár volt. A gyengébb termőképességű, aszály sújtotta területeken, továbbá a május 25-i jégveréssel érintett területeken, valamint a megye keleti és déli részein nyugtázták a gazdák a legcsekélyebb terméseredményeket. A búza nagyrészt jó minőségű, a fehérje 14-15 százalékos, a sikértartalom 30-32-es. Ez étkezési búza kategória, de a gyengébb talajokról csak takarmány búzák kerültek le.

A napraforgó elvirágzott. Az aszály megviselte növények alulról száradnak, kicsik a tányérok. Ezért 1-2,5 tonna/hektár terméseredményre számítunk, és az átlagostól alacsonyabb olajtartalomra. A kukorica védekezik a rekkenő hőség ellen, bár nem nagy eredménnyel. Az alsó-középső levelek mindenhol száradnak. Az állományok nagy többsége most már siralmasan néz ki. A tavasz közepén, nyár elején lehullott csapadék még reményt adott egy jó kukoricaterméshez, de a három hete tartó forróság véget vetett ezeknek a reményeknek. Sokan a silózáson gondolkodnak.

Megkezdődött a szemesedés, viszont sok helyen a légköri aszály miatt a kukorica rosszul kötött. Ezért kicsik, hiányosak lesznek a csövek, az aszály miatt pedig nem fognak tudni kitelni a szemek. A megyében 1-6 tonna/hektár terméseredményekre számítanak a gazdák. A kukorica aratása idén nagyjából két héttel korábban kezdődik a megszokott időponthoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!