Lakáspiac

2022.07.23. 07:00

Ingatlaneladás magánúton – hogyan találunk megfelelő vevőt?

A hitelkamatok emelkedése, a kivárás és a magas árak miatt átalakul a használt lakások eladói forrása – érzékeli az ingatlanbazar.hu portál. Eszerint a magánszemélyek akár 15–20 százalékkal több ingatlant adhatnak el, mint tavaly ilyenkor.

INGATLANBAZÁR

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A forgalmat növelő tendencia érthető, hiszen az inflációra és az állampapírok hozamának csökkenésére már az év elején ingatlanvásárlási roham indult. Az Ingatlanbazár ügyfelei készpénzzel azonnal fizető befektetési vásárlókról írtak, akik a használt lakások forrásához mennek, kihagyva minden szakmai segítséget. Megnövekedett azoknak a tran­zakcióknak a száma, amelyek során magánszemélyek vásároltak magánszemélyektől. 

Készítsük fel!  

A vásárlási láz mára csökkent valamelyest, kevesebb lett a piacképes, megfizethető árú ingatlan, az ingatlanpiac pedig – az új ingatlanok kivételével – újra a kivárós stagnálási állapotba került.  Azonban nem változott az értékesítés forrása, a magánszemély eladó. Ha eladni készülünk, talán még fontosabb lett, hogyan készítjük fel a lakást. A befektetési vásárlókról tudni, hogy a kiválóan felújított, esztétikus, kellemes látványt nyújtó ingatlanokat keresik. Ennek az oka, hogy a felújításhoz a munkaerő és az építőanyagok ára nagyon drága lett, és nem biztos, hogy megéri a felújítás költségeit vállalni.

Mit tehet egy eladó, ha könnyebben akar célba érni? Van néhány tipp, amelyet az Ingatlanbazár megfontolásra érdemesnek tart. Az első mindjárt az, hogy teszteljük le, milyen érdeklődés mutatkozik az ingatlanunk iránt. A befektetési vásárlók a városi, főleg nagyobb munkahelyekhez, egyetemekhez közeli lakásokat keresik, míg a családok igyekeznek kihúzódni a zajos és zsúfolt helyekről. Mégis lehet, hogy a megfelelő anyagi eszközökkel rendelkező befektetők érdeklődése nagyobb a hitelkamat emelkedésével küzdő, családi otthonra vágyó vásárlókénál. Érdemes tesztelni. 

Teszteljük a keresőket

A tesztelésre az Ingatlanbazár nagyon pénztárcabarát megoldásokat kínál. Mindenképpen adjunk fel egy szépen megszerkesztett, jó fotókkal ellátott hirdetést az Ingatlanbazár portálon. Lehetőségünk van ingyen is hirdetni, de úgy hirdetésünk könnyen eltűnhet a keresők elől a keresési zajban. Egy átlagos kereső tágabb paraméterekkel szűr, és ritkán lépi túl a 2. vagy a 3. találati oldalt, a fotó nélküli találatok fölött pedig elsiklik a tekintete. Érdemes igénybe venni a megfizethető árú fotós és egyéb szolgáltatásokat tartalmazó csomagokat: egy ingatlan értékéhez képest az erre kiadott összeg elenyésző. Kapunk 15 fotóhelyet, illetve kiemeléssel akár a találati listák élére is helyezhetjük a hirdetésünket. 

Fotók, kiemelések 

Valamennyi, magánszemélyeknek kínált funkció közül a fotó és az exkluzív kiemelés nyerte el legjobban a tetszésünket. Az Ingatlanbazár szerint ezzel mások is így vannak: a fotó szükséges, hogy megállítsa a tekintetet, a kiemelés pedig talán még fontosabb, mert az ingatlanunk ott lesz a listák élén, akár tízszer nagyobb elérést is nyújtva.

Készüljünk arra is, hogy milyen fotókat készítünk. Az Ingatlanbazár büszke rá, hogy a hirdetési listáiban már kevesebb a vécékefét bemutató nyitókép, ezt hosszú évek alatt sikerült hirdetésfeladási tanácsokkal elérniük. Nem árt, ha a fotós szeánszot egy tisztasági festés (és rendrakás) után ejtjük meg, és profi fotóst kérünk meg rá. Szépíteni lehet bizonyos fokig, de a hibákat eldugni sosem szabad. Az őszintén, nyíltan bemutatott ingatlan a keresők kedvence, mert nem raboljuk az idejüket.

Címek 

Ha valaki eladni készül, a legjobb, ha a portálon kereső vásárló fejével is gondolkodik. A vásárlónak általában kevésbé sürgős, mint az eladónak, ezért a portékát tudni kell kínálni. A hirdetésnek adjunk egyedi címet. Ha nem akarjuk az utcát és a házszámot megadni, utaljunk valamilyen ismert pontra (bevásárlóközpont, iskola, tömegközlekedési megálló). A hirdetés szövegében legyünk tárgyszerűek és rövidek, de minél több paramétert adjunk meg minél pontosabban. 
A siker az Ingatlanbazár tapasztalatai szerint ritkán marad el!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!