Termés

2022.07.26. 17:30

Kurtára sikeredett a kajszibarack szezon

Idén a megszokottnál rövidebbre sikerült a kajszibarack szezon, ami a nagy forróságnak és a májusi jégesőnek is köszönhető. Aki tudta és akarta már megvette a lekvárnak valót. A termelők egy része jó-közepes, a másik fele gyenge szezont tud maga mögött.

Mauthner Ilona

A termelők egyek része közepes, másik része gyenge termésről számolt be. Fotó: Makovics Kornél

Néhány kései fajta kivételével befejeződött a sárgabarack szezon. A szorgalmas háziasszonyok időben megvették az alapanyagot, és már a polcokon virítanak szép sorban a lekváros üvegek. Kajsziból – vagy más néven, sárgabarackból – idén volt bőségesen, legalábbis az üzletekben, piacokon. A megye gazdálkodói szerint, nem volt egységes a termés mennyisége, minősége sem. Báta, Bátaszék, Pörböly környékén a májusi jégeső nagy kárt okozott, ugyanakkor Kisvejke környékén például szép lett a termés.

Tolna megyében egyébként több, mint hatszáz hektáron termelnek sárgabarackot a gazdálkodók, a legtöbb ültetvény Kisvejke, Bonyhád, Szekszárd és Bátaszék határában van. Utoljára 2019-ben volt bőséges termés, az elmúlt két év pedig – a kései fagyok miatt – egyszerűen tragikus volt mind a termelők, mind a fogyasztók számára. 

Komonyi Orbán bátaszéki termelő elmondta, az ide év nem kerül be a jobbak közé. Ők ugyanis nagy mennyiségű jégesőt kaptak május 25-én, aminek meg is lett a hatása.

– Őszibarackból az öt hektáros területen 500 mázsa helyett 10 mázsa körüli a termés, ebben szerepet játszott a tafrina is a jég mellett – mondta a gazdálkodó. – A sárgabarack felét leverte a földre a vihar, a másik feléből tudtunk értékesíteni, de a jéggel vert barackokat legfeljebb cefrének lehetett eladni. Így a gyümölcs 25 százalékát tudtuk csak értékesíteni, monda Komonyi Orbán.  Aki hozzátette, éppen a jégeső előtt korlátozták le a termés egy részét, mert óriási mennyiség volt a fákon, és szép nagy szemű barackokat szerettek volna a piacra vinni.

Az idén viszonylag jó ára volt a baracknak a piacokon, mondták az általunk megkérdezett termelők. Kilónként 500 forint alatt nem lehetett a kajszihoz hozzájutni, és még a cefrének valót is el lehetett adni kilónként 350 forintos áron.

A termelők közül többen is szóvá tették, ugyan előírás, hogy minden gyümölcsös ládán fel kell tüntetni az áru származási helyét, hol termett, a szedés idejét, a fajtát, a termelő nevét, azonosítóját, ugyanakkor a tapasztalat az, hogy ezek meglétét senki nem ellenőrizte. Így nagyon sokan vissza is éltek ezzel. Ez azért is szomorú, mert még a kereskedők többsége sem tudta azt, honnan való az az áru, amit éppen eladásra kínál.

A tavaszi fagyot túlélte a barack

Az idei tavasz is bővelkedett izgalmakban, már ami a baracktermelőket illeti. Április 12-e körül némileg váratlanul mínusz 4 és mínusz 7 fok közé hűlt éjszaka a levegő. Aki csak tehette, felkészült arra, hogy minden eszközt bevessen a növények védelme érdekében: készenlétben álltak az öntözőrend­szerek, kihelyezték a fagyvédelmi gyertyákat, a gázüzemű telepített és mobil gépek is várták az indítást. 

Az idei tavasz tanulságául talán az szolgálhat, hogy az öntözésbe és a fagyvédelmi eszközökbe történő beruházások egyre inkább elkerülhetetlenek: termelői tapasztalatok szerint a szélgépek kiválóan működtek, még gyenge inverzió esetén is emeltek pár fokot a hőmérsékleten. És bár az idei tavaszi fagyokat jó állapotban vészelte át a barackágazat, nem szabad elfelejteni, hogy ritka az ilyen szerencse, erre alapozni nem lehet a jövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!