Növényvédelem

2022.07.18. 07:00

A lisztharmatnak kedveznek a feltételek

Már a negyedik - van aki az ötödik - szőlőpermetezésnél tartanak a gazdálkodók a megye két borvidékén.

M. I.

Most hektáronként minimum 400 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni (Fotó: MD)

A következő hetekben ígérkező időjárás azoknak kedvezhet, akik lemaradtak a zöldmunkákkal, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédő szakmérnök. Itt az önárnyékoló hatás jótékony lehet az elkövetkező időszakban. Az elmúlt egy hétben nem esett csapadék.

A száraz, meleg időjárás kedvezett a szőlőnek. A betegségek nem terjedtek számottevően az elmúlt héten, de ha csapadék érkezik, akkor robbanásszerűen alakulhatnak ki új fertőzések. Az előzmények már megvannak, mindkét gombabetegség bent van már a szőlőkben. A lisztharmat mindenhol, általánosan jelen van. A peronoszpóra pedig némi meglepetésre új tünetekkel jelentkezik hétről hétre, általában a párásabb területeken, ahol a fekvés vagy a lombsátor nagysága miatt zártabb az állomány.

A sortávolság és a művelési rendszer alapvetően meghatározza a betegségek fellépésének lehetőségét. A jól művelt talajú, szélirányban, hegy-völgy irányban kialakított sorok, megfelelő térállás garancia a gyorsan felszáradó, kiválóan szellőző ültetvényre.

A héten történt bejárások során a kékoportóban is lehetett már kék, zsendülő bogyókat látni. A meleg, száraz időjárás gyorsan hajtja a növényeket az érés felé. Mennyiségi gondok nincsenek, a minőség még nem ítélhető meg. A késői fajtáknál (merlot, kadarka) még erős peronoszpóra fertőzések lehetnek a fürtökön és a lombon is. Ezeken a helyeken erős védelem szükséges még a szőlőnek.

A meteorológiai állomások által mért adatok

Terület

Heti átlaghőmérséklet (C)

Csapadékösszeg (mm)

Szekszárd

 24,2

0

Iván-völgy 

24,0

0

Bati-kereszt

23,7

0

Kajmád

24,1

0

Görögszó

24,2

0

Bátaszék

24,4

0

Paks

24,1

0

Bonyhád

24,0

0

Forrás: növényvédő állomás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!