Szőlőtermés

2022.08.16. 16:00

Aggódnak a borászok a fogyasztás miatt

Augusztus végén Tolna megye mindkét borvidékén is megkezdődik a szüret.

M. I.

A szőlő- és bortermelők most arról panaszkodnak, hogy az elmúlt két évben sok bor „ragadt bent” a pincékben, ebből adódóan félő, hogy a megtermelt, leszüretelt szőlő iránt sem lesz nagyobb kereslet, mint tavaly volt. 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint tavaly 57 600 hektáron termesztettek a gazdák szőlőt, a csúcstermés 2018-ban volt, amikor 61 727 hektáron szüreteltek. Tavaly a leszüretelt szőlő mennyisége 4,2 millió mázsa volt az országban, 2018-ban pedig 5,2 millió mázsa. Ebből a mennyiségből tavaly 2,8 millió hektoliter, 2018-ban pedig 3,5 millió hektoliternyi bor készült, melynek zöme a belföldi piacon cserélt gazdát, illetve talált vásárlóra. A HNT adatai szerint az egy főre jutó borfogyasztás tavaly 23 liter volt.

A legforgalmasabb évnek ebből a szempontból 2006 mondható, amikor ez a szám meghaladta hazánkban a 37 litert, azaz láthatóan csökkent az utóbbi években az egy főre jutó hazai borfogyasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!