Aszály

2022.08.23. 11:49

Csak enyhült a vészhelyzet, de nem szűnt meg!

Csak enyhítette az aszályt, a napokban lehullott eső,, még több mint száz milliméternyi csapadék hiányzik a földekből. A kukoricának, napraforgónak nem használt, a dinnyének nem ártott, de az őszi vetéseket elő lehet készíteni. Több gazdálkodó tervezi, hogy még a héten megkezdi a repce vetését.

Mauthner Ilona

Fotó: Lang Róbert

Fotó: Lang Róbert

A Duna vonalában volt legbőségesebb a csapadék az elmúlt napokban. Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, aki egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, 20 és 40 milliméter közötti mennyiség hullott az elmúlt napokban a területeikre, a Dunához közeli területeken volt több eső. Már nagyon várták a csapadékot, a repce vetésére előre elkészítették a talajt, így terveik szerint még ezen a héten megkezdik a vetést. Idén 450 hektáron vetnek ebből a növényből, annak ellenére, hogy a tavaly vetett, idén betakarított repcéjük a nagy aszály miatt fél termést produkált. Az idei évet nem számítva eddig jól szokott sikerülni a repcéjük, és ez a növény nem zsarolja ki a talajt sem, mondta a szakember. Bíznak benne, hogy jövőre több szerencséjük lesz.

Dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök elmondta, Szekszárd körzetében péntek és hétfő este között, közel 20 milliméternyi eső esett, Iregszemcse körzetében 13, Tevelen 5, Bátaapátiban 4, Bátaszéken 37. Ez a csapadékmennyiség csak arra volt jó, hogy helyenként a port elverte, van ahol megállította a súlyos aszályhelyzetet, de a napraforgónak és a kukoricának már nem használt. 

A szőlőültetvényekben sem segíti az érést az eső, sok ugyanis a sérült bogyó, mondta dr. Gabi Gáza, mert az édes szemeket a szomjas darazsak megcsipkedték. Az ilyen szőlőben könnyen felütheti a fejét a botritisz.

Dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök elmondta, a Porkoláb völgyi területen 15 milliméternyi eső hullott három nap alatt. Azon a környéken sok a szőlőben az aszalódott szem, ezeken már nem segített az eső. Ami a szántóföldet illeti, a vetéselőkészítésekhez jól jött a csapadék, ugyanakkor az elmúlt években egyre problémásabb repcét vetni. A gazdaságosságát visszaveti, hogy – uniós előírás miatt – alig maradt olyan készítmény, amit szabad használni a növény megóvására, és például használ a repcefénybogár ellen. Éves szinten 8-9 védekezés szükséges ahhoz, hogy a növény egészséges maradjon. Nem beszélve a csapadék igényéről, ami évről évre egyre problémásabbnak tűnik, mondta a szakember.

Idén elmarad a második kaszálás

A legelőkön sem sokat változott a helyzet az elmúlt hűvösebb, csapadékosabb pár napban. Az állattartók aggódnak is emiatt. Bognár Ferencnek Rudolf majorban vannak állatai, legelői pedig több helyen a körzetben. Szakály közelében például 21 hektárnyi kaszáló, ahol idén eddig csak egyszer, még nyár elején sikerült körbálákat készíteni. Egy átlagos évben az első kaszálás után 450-500 körbálát tudtak eddig összegyűjteni, a második kaszálást követően ennek a felét. Idén azonban az első kaszálás is gyengébbre sikerült, majd ezt követően a nagy melegben kisült a legelő, így idén szeptember elején biztosan nem tudnak ismét kaszálni. Rudolf majorban és az említett legelőkön az elmúlt három napban 15 milliméternyi eső hullott. Ez a mennyiség sajnos sokat nem javított a helyzeten, főleg úgy, hogy a hétvégére ismét száraz, meleg időt jósolnak, mondta Bognár Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!