Gazdaság

2022.08.27. 09:30

Folyamatosan drágul az étkezési búza, kukorica

Úgy tűnik, azok a termelők jártak jól, akik a betakarítást követően betárolták a terményeiket.

Mauthner Ilona

Illusztráció (MW archív, fotó: Makovics Kornél)

Fotó: Makovics Kornél

Hazánkban tonnánként, átlagosan 137,7 ezer forintos – áfa és szállítási költség nélküli – termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus második hetében. A takarmánybúzát az egy évvel korábbihoz képest 87 százalékkal magasabb, 133,9 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 54 százalékkal többért, tonnánként 116,8 ezer forintért adták augusztus második hetében. A Budapesti Értéktőzsdén az euro búza szeptemberi jegyzése 134,5 ezer forint volt augusztus 8. és 19. között tonnánként. 

A kukorica a meleg, száraz időjárás miatt a legnagyobb veszteséget hazánkban, Romániában, Olaszországban és Horvátországban szenvedte el. Ausztriában és Lengyelországban valamivel több eső esett, de ezekben az országokban is hozamcsökkenésre lehet számítani. A megyei gazdálkodók közül többen azt mondták, főleg a búza ára pár hónapon belül tovább fog emelkedni. Ezért sokan tovább várnak az értékesítéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!