Ingatlanpiac

2022.08.01. 17:29

Még kelendőbb lesz a kis rezsijű lakás

Mióta kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, megindult a szokásos roham az albérletekért. A főváros mellett számos megyeszékhelyen és egyetemvárosban is felélénkül a piac.

Schilli-Bárány Margit

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az albérletpiacon a drágulás már állandósult. A KSH 2022. májusi adatai szerint a 2015-ös év azonos időszakának szintjét országosan hatvan, a fővárosban pedig ötvenegy százalákkal haladták meg a lakásbérleti díjak. De az idei áprilisi árakhoz képest is drágultak a lakások egy hónap alatt. Országosan 2,6, Budapesten pedig 2,5 százalékkal. A fővárosi árak az előző év azonos időszakához képest huszonegy százalékkal nőttek. Legutóbb 2020-ban tapasztalhattunk némi megtorpanást, sőt csökkenést az albérletek áraiban a pandémia miatt. Akkor ugyanis a hónapokig tartó otthoni munkavégzés erősen befolyásolta a piacot.

A keresleti és kínálati listát természetesen Budapest vezeti, de már csökken a főváros részesedése a kínálatból. Ezen év májusáig a figyelembe vett hirdetések hatvan százaléka fővárosi, huszonöt százaléka megyei jogú és tizenhárom százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. De milyen szempontokat vesz figyelembe az, aki most keres albérletet, vagy kiadó szobát? A lokáció és a lakás típusa ugyanis alapból meghatározza az árat. Ám a rezsiárak növekedése hirtelen erős befolyásoló tényező lett, amely kedvezően érintheti a panel lakásokat, hiszen a távfűtésre nem vonatkoznak a gázfogyasztást is érintő új szabályozások. De mégis milyen árakon bérelhetünk lakást? 

A megyeszékhelyeket tekintve Székesfehérvár és Tatabánya a legdrágább, százharmincötezer forint az átlag ár. A sort Veszprém folytatja százharminckétezer forinttal. Debrecenben a téglaépítésű lakások bérleti díja átlagosan százötvenezer, Pécsen, Szegeden és Győrben száznegyvenezer, mg Miskolcon százezer forint az átlag. A panelek esetében százhúsz, illetve száztizenötezer forint az átlag, míg Miskolcon valamivel százezer forint alatt van az átlag bérleti díj. A kiadó szobák az egyetemvárosokban negyven és hatvanötezer forintért érhetőek el. Budapesten ez az ár jóval magasabb, nyolcvan és százezer forint között mozog. 

Szekszárdon PTE KPVK igen nagy kapacitással rendelkezik kollégiumi férőhelyek tekintetében. Prof. Dr. Szécsi Gábor elmondta, kétszázötven diáknak tudnak szobát biztosítani, és nem tud olyan diákról, akinek el kellett volna utasítani a kérelmét. Elmondása szerint Pécsett korlátozottabbak a lehetőségek, de a kollégiumi férőhelyek bővítésének lehetőségén folyamatosan dolgoznak. Éppen ezért megyeszékhelyünkön az augusztus általában nem okoz hirtelen drágulást az árak tekintetében. 

A lakások méretük, állapotuk és felszereltségük tekintetében nyolcvan és kétszázötvenezer forint között mozognak, de az átlagárak száztízezer forint magasságában vannak. Ha lakást bérlünk, sose feledjük, érdemes szerződést kötni. Sokan látatlanul is megbíznak egymásban, ám ha baj adódik, akkor gyakran jön az egymásra mutogatás. Éppen ezért ezen nem érdemes spórolni sem időt, sem energiát, sem pénzt. Ha nem vagyunk jártasak a témában, kérhetjük ügyvéd vagy közjegyző segítségét. A lakáskiadás mind a tulajdonos, mind a bérlő szempontjából rizikós, ezért érdemes bebiztosítani magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!