Szüret

2022.08.23. 09:30

Ráfizetéses lehet az idei év a szőlőtermelőknek

Az Irsai Olivér pár napja beért, de több közép-kései fajta is már mutatja a szüreti időszak korai kezdetét.

Mauthner Ilona

Illusztrációs kép (MW)

Mint ahogy már beszámoltunk róla, megkezdődött a szüret a megye két borvidékén is. Még senki nem tudja biztosan a felvásárlási árak alakulását, de egyelőre nem biztató a helyzet. Egyre több helyen fordul elő, hogy több hazai - köztük megyei - termelő inkább külföldre értékesíti a szőlőt, akik valamennyivel többet fizetnek.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, hivatalosan nem hirdetett egyik hegyközség sem alapárakat. A tapasztalat az, hogy a tavalyihoz képest kicsit magasabbak a felvásárlási árak néhány fajtánál. Az idei év nem lesz könnyű sem a termelőnek, sem a borászoknak a forróság és az aszály miatt, mondta a szakember.

Nehéz egyensúlyba hozni a mustfokokat és a savakat. A lékinyerés pedig még nagyobb gond a nagy szárazság miatt. A bortörvényben meghatározott értékek 67-78 százalékos lékinyerést jelölnek meg, fajtától függően, úgy tűnik idén ez csak álom marad.

Ami a szőlőárakat illeti, jelenleg az illatos fajtákért fizetnek többet a felvásárlók. Az alföldi szőlőtermelők viszont már egy adott összeggel kalkulálnak, ami a felvásárlást illeti. Így az Irsai Olivér kilójáért 190, a Muscat Ottonelért 145, a Traminiért 160, az Olaszrizlingért 135, a Chardonnayért 140 és a Kékfrankosért 140 forintot kérnek.

Módos Ernő is megerősítette, idén a fehér borok iránt volt nagyobb kereslet a rosé mellett, a vörös borok forgalma viszont harminc százalékkal visszaesett. Mind emellett nőttek a termelők kiadásai, többe kerültek a növényvédelmi permetezések, a termelési költségek. A borászoknak pedig többet kell fizetniük az alapanyagokért, a palackokért, a csomagolásért, a borkezelési anyagokért.

Aki csak szőlőt művel, és azt értékesíti idén, az jár rosszabbul, sok esetben még az önköltséget sem fedezik az átvevők által megszabott árak. A gazdák növekvő kiadásaik miatt legalább húsz százalékkal magasabbnak kellene lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!