Megsemmisítés

2022.08.04. 10:25

Több szász tonna veszélyes, lejárt vegyszert tárolnak

Minden évben jelentős mennyiségű növényvédő szert használnak el a mezőgazdasági termelők.

Mauthner Ilona

Teherautókba rakták, majd elszállították a veszélyes hulladéknak számító vegyszeres maradványokat (Beküldött kép)

Az említett készítményeket különböző kiszerelésben vásárolják meg a gazdálkodók. A permetezések, növényvédelmi munkák után az üres vegyszeres göngyölegeket illetve a fel nem használt készítményeket óvatosan kell kezelni, hogy ne szennyezzék a környezetet. A veszélyes hulladékok összegyűjtésében nagy szerepet játszik a megyei növényvédő kamara is.

Hazánkban a felmérések szerint közel háromszáz tonna lejárt felhasználhatósági idejű, forgalomból kivont hatóanyagú vagy nem azonosítható növényvédő szer található mezőgazdasági épületekben, raktárakban, elhagyott tárolókban. Évek óta folynak a munkálatok ezeknek a készítményeknek szabályszerű összegyűjtésére és megsemmisítésére.

Lejárt, összegyűjtött vegyszerek (Beküldött kép)

Tavaly befejeződtek a tárgyalások az Ipari Minisztérium (illetve annak jogelődje, az Innovációs és Technológiai Minisztérium) és a Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara között, és a minisztérium a kamara rendelkezésére bocsátott háromszáz millió forintot az említett készletek felmérésére, begyűjtésére és elszállítására. Idén januárra megtörtént a készletek megyénkénti felmérése, majd márciusban megkezdődött a szerek elszállítása és megsemmisítése.

Tolna megyében két telephelyen gyűjtötték be ezeket a készleteket, és e hét közepén megkezdődött azok elszállítása. Bonyhádon a Pannonia Zrt., Várongon pedig a Pilic Kft. biztosított helyszínt a szállítandó készletek szabályszerű összekészítéséhez. Mindkét telephely vezetője szívügyének tartja a növényvédőszerek elszállítását és minden segítséget megadnak, hogy az összegyűjtés és a szállítás zökkenőmentesen történjen.

Tolna megyében közel hatezer liter folyékony és négyezer kiló szilárd halmazállapotú növényvédő szer került felmérésre, melyeket az Envirotrade Kft. szállít el begyűjtésre, előkezelésre. Végül veszélyes hulladék égetőben szabályozott, biztonságos körülmények között kerül égetéssel megsemmisítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!