Rezsicsökkentés

2022.08.12. 14:00

Újabb kedvezményt nyújt a kormány a nagycsaládosok számára

A nagycsaládosoknak a kormányhivatalhoz kell beadni a gázárkedvezmény iránti igényét.

Farkas Eszter

Illusztráció: Shutterstock

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arra kérte a nagycsaládosokat, hogy a kormányhivatalokban igényeljék a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt, ugyanis az nem jár automatikusan. Az igényt csak annak kell benyújtani, aki jelenleg nem részesül a támogatásban.

Az átlagfogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban, magyar családnál fennmarad a rezsicsökkentés. A gáz esetében az átlagfogyasztás több mint ezerhétszáz köbméter évente, az áramnál több mint kettőezer ötszázhúsz kilowattóra évente – tette hozzá. Szavai szerint eddig a rezsicsökkentett határig az átlag fogyasztásúak mintegy két millió kétszázezer forintot tudnak megspórolni.

A kormánybiztos pénteken a közmédiának nyilatkozva elmondta: a nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. Ismertetése szerint a háromgyerekesek esetében az éves mintegy ezerhétszázharminc köbméteren túl további hatszáz, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még háromszáz köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként százkét forintot kell fizetniük, a piaci ár, ezerhúsz forint tizedét.

Példaként említette, hogy egy háromgyermekes család a nagycsaládos kedvezménnyel további ötszázötven ezer forintot, a négy gyermeket nevelők plusz nyolcszázhetvenöt ezer forintot, az ötgyermekesek pedig további egy millió száz ezer forintot tudnak megtakarítani.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nagycsaládosoknak eddig is jártak kedvezmények, azonban ezeket „nagyon kevesen vették igénybe, hiszen korlátlan volt a rezsicsökkentés mindenki számára”. Tájékoztatása szerint a háromszáz ezer magyar nagycsaládosból eddig huszonhat ezer család igényelte a kedvezményt. Mint közölte, a nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok.

Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla – hívta fel a figyelmet a kormánybiztos.

A kérelmet az igénylő lakóhelye szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani az erre a célra rendszeresített igénylőlapon. A kérelem a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán, valamint az ország több mint háromszáz kormányablakában is benyújtható. Az igényt csak annak kell benyújtani, aki jelenleg nem részesül a támogatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában