Avató ünnepség

2022.09.22. 18:10

A kormány segíti a borászokat

Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 22-én a Fritz Birtok új borászati objektumait.

FEB

Fritz József tulajdonos, dr. Nobilis Márton államtitkár, dr. Horváth Kálmán főispán, Fehérvári Tamás a megyei közgyűlés elnöke.

Fotó: Makovics Kornél

Az átadón részt vett dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, Fehérvári Tamás a megyei közgyűlés elnöke és dr. Horváth Kálmán főispán is.

– Országunk rendkívül jó adottságokkal rendelkezik, minden adott a jó borhoz. Elég csak hazánk kiváló szőlőire, talaj és éghajlatviszonyaira gondolni – emelte ki ünnepi beszédében dr. Nobilis Márton, majd hozzátette: a szerencse, azonban a borászok terén is mellénk szegődött. Neves borászcsaládok, nagy múltú gazdaságok öregbítik hazánk nevét.

Az államtitkár külön hangsúlyozta, hogy az utóbbi két évben a világjárvány, majd idén az aszály nehezítette a borászok és mezőgazdászok helyzetét. Elmondta, az idei termés emiatt a vártnál alacsonyabb mennyiségű, mégis jó minőségű. A magyar kormány 2020-ban és 2021-ben közel tizenhárom milliárd forintot adott támogatásként a borászoknak, hogy a koronavírus megfékezése érdekében hozott intézkedések negatív gazdasági hatásait enyhítsék.

Kifejtette, azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsük a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak – emelte ki az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!