MCC

2022.09.26. 14:00

A kriptopénz hozhat mesés gazdagságot és csúfos bukást is

Évezredek során sem változott annyit a fizetőeszköz, mint az utóbbi néhány évtizedben.

Szepesi László

dr. Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője tartott előadást

Fotó: Makovics Kornél

Sok ezer évvel ezelőtt pénz lett a kagyló, aztán az aranyból, ezüstből, majd más fémötvözetből vert érme, később bejött a papírpénz, és ezeket használtuk sok-sok éven át. Mostanság viszont bejött a digitális pénz. Egyre többen fizetünk kártyával és itt a kriptovaluta, a bitcoin, valamint annak sok ezer változata. Erről tartott előadást az MCC Tolna Megyei Képzési Központjában dr. Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

A kézzel fogható pénz, az érme és a bankjegy lassan kezd kimenni a divatból, mondta. Svédországban például már a tranzakcióknak mindössze két százaléka az, amelyet fizikai pénzzel fizetnek, és vannak svédek, akik soha nem is használtak készpénzt, csak az elektronikus fizetést ismerik. És ez a jövő.

Magyarországon is egyre többször fizetünk így, ami azért is kedvező, mert a fizikai pénz nagyon költséges. Nem csak az előállítása, de biztosítani kell, hogy ne lopják el, ne vesszen el, és ne hamisítsák. Az előző vírusos időben azért is nőtt a kártyás fizetések aránya, mert a kézről kézre járó bankjegy lehetett vírushordozó, így aki tehette, inkább kártyával fizetett vagy interneten utalt.

A kriptopénzek ugyanilyen előnyökkel bírnak. Viszont alaptalan az a híresztelés, hogy ezekkel sokszor nagyot lehet nyerni. Volt egy időszak, mondta a matematikus, amikor azt lehetett hallani, hogy a nagymamától kapott húsz dolláron vett bitcoinért pár év múlva tudtak venni három Ferrarit. Ez megeshetett, de a hatalmas gyarapodást óriási bukás is követheti. Ezért nem is nevezhetnénk igazán pénznek, mert nem biztos, hogy az abba fektetett vagyon később is rendelkezésünkre áll.

A rengeteg új kriptopénz között van nagyon sok olyan is, amelyik kifejezetten átverésen alapul, azért hozták létre, hogy a mit sem sejtő befektetőktől elvegyék a megtakarításaikat. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni, s azoknak érdemes ilyennel foglalkozni, akik alaposan beleássák magukat a témába.

Ennek ellenére van jövője ezeknek az interneten forgó pénzeknek. Nem biztos, hogy a bitcoinnak vagy egyik másik változatának, hisz több, mint tízezer féle kriptopénz van már a világban, de az biztos, hogy az ilyen fizetési mód hosszútávon velünk marad, s a digitális jegybank pénzzel sokat fogunk találkozni a következő évtizedekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!