Termés

2022.09.23. 11:43

Híréhez méltó borok készülhetnek az idei szőlőtermésből a Szekszárdi borvidéken

Megakasztotta a sok csapadék a szüretet, a megye mindkét borvidékén. Nagy kárt az eső eddig nem okozott, sőt a vastag héjú, kései fajtáknak – mint a kékfrankos, cabernet – még használt is. Teltebbek lettek a szemek, és a cukorfok is megfelelő. A szőlőtermés több mint felét már leszedték a gazdák.

Mauthner Ilona

Fotó: M. D.

Fotó: Denes Martonfai

Megzavarta a szüret menetét a gyakori esőzés, de a termés minőségében nem tett kárt, mondták a szekszárdi termelők. Egyelőre az látszik, hogy a nagy szárazságtól aszottabb szemek kiteltek és a lékinyerés javult, mondta Módos Ernő borász, az Alisca Borrend Nagymestere. A vékonyabb héjú szőlőket, mint a rizlingszilváni, chardonnay, oportó, kadarka a legtöbb helyen már leszedték, ami pedig még a tőkén van, viszonylag jóbban bírja a csapadékot. Kérdés természetesen, hogy a következő napokban – szintén sok esőt jeleznek a meteorológusok – mennyire viseli meg a termést a csapadék.

Szervezéstechnikai szempontból okozott gondot az eső, hiszen a szőlőt nem csak leszedni kell, hanem el is szállítani a pincéhez, feldolgozókhoz. A szekszárdi borvidéken vannak olyan dűlők, ahová még száraz úton is elég felmenni a meredek lejtőkön. Vizes kövön pedig embert próbáló feladat, főleg nagy teherrel. A vártnál kevesebb termett, de a minősége  – sava, mustfoka –  kiváló a szakértők szerint.

 Az éjszakai lehűlés nem ártott eddig a szőlőnek, viszont a vörös fajtáknál ügyelni kell arra, hogy indításkor az erjedés beinduljon. Vannak termelők, akiknél a kádak nem a pincében vannak, hanem a szabadban. Az éjszakai 5-6 fok kevés ilyenkor, élesztőkkel, tápsókkal kell segíteni a mustnak az indulásnál.

A múlt hét végén volt a szekszárdi szüreti fesztivál, több borász már az idei, friss rozéját is bemutatta.

Bősz Adrián borász, aki egyben a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke is, megerősítette, hogy rendben folyik a szüret. Nincs minőségromlás a csapadék miatt. A gazdák igyekeznek a munkákkal, hiszen újabb esőre lehet számítani. Most már zömében csak a kékfajták vannak a tőkéken.

A csemegeszőlő nehezen viseli az esőt

A Mészáros szőlőbirtokon is túl vannak a szüret felén, mondta Mészáros Péter borász. A csapadékos idő először megrémisztette őket, de megnyugodtak, miután látták, hogy a cabernet fajtákban, a merlot-ban, kékfrankosban nem okozott kárt az eső. Jelenleg a merlot szőlőt szedik. Eső után mindig kénytelenek voltak pár napot kihagyni, hogy száradjon a terület és magához térjen a szőlő. A hajnali hideg még jót is tesz a termésnek, mert a nagy hőmérsékletingadozás miatt jobban cukrosodnak a fürtök. Az eső pozitívuma, hogy jobb lett a lékinyerés.

A csemegszőlőknek viszont nem tett jót a sok eső. Igaz, itt a fürtökben nem lehet egyetlen szem penészes, vagy rothadt sem. Így feladja a leckét a termelőknek a szedés. Minden fürtöt alaposan át kell nézni. Eddig még bírta a szőlő, de kérdés, hogy a következő napokra várható újabb csapadékhullámra hogyan reagálnak fürtök – mondta Szászi Luca bátaszéki termelő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!