Friss adatok

2022.09.07. 14:01

Kivárnak a helyi turisztikai vállalkozók

A tavalyi nyár kifejezetten erős volt turisztikai szempontból, ennek tükrében az idei gyengébb, de a járvány előttivel megegyező adatokat produkált – derült ki az országos és a helyi adatokból egyaránt. Szekszárdon erős ősz jöhet, a szüreti napokra már nincsen szabad szálláshely a városban és a környéken.

Gazsó Rita

Mészáros Zsanett, a Merops Hotel igazgatója (Fotó: TN)

– Tavaly ilyenkor a járványügyi korlátozások feloldása miatt kiemelkedően erős szezont zárt a hazai turizmus. Idén sem volt rossz a forgalom, a covid előtti „békeévekhez" hasonlóan alakult – mondta megkeresésünkre Keszthelyi Szabolcs, a Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület elnöke, aki szerint nem is ezzel van a probléma.

– Azt már jó ideje megszoktuk, hogy a vendéglátó- és szállodaiparban jelentős a munkaerőhiány. Ehhez jött az éttermeket érintő ellátási probléma, majd az alapanyagok folyamatos áremelkedése. Ezt fejelte meg még az energiaellátás terén tapasztalható kiszolgáltatottság, az energiaárak növekedése és a forint-euró árfolyam alakulása – sorolta nehézségeiket a szakember, aki szerint amelyik turisztikai szolgáltatónak érvényes szerződése van az energiaszolgáltatókkal, az egyelőre nem tapasztal túl sok változást. Akinek viszont lejárt, és most köti újra, annak akár ötszörösére is emelkedhet az áramszámlája, tízszeresére a gázdíja. Ehhez jön a bizonytalanság, hogy miként alakul a fizetőképes kereslet, lesz-e pénze az embereknek étterembe, szállodába járni.

Mint Keszthelyi Szabolcs elmondta: a vendéglátásban általában évente egyszer „nyúlnak" az árakhoz, idén év eleje óta viszont másfél-kéthavonta mindenki „újra gombolja a kabátot".

–Természetesen ez csak egy bizonyos határig mehet, hiszen meg van kötve a kezünk. Mi nem a létfenntartáshoz feltétlenül szükséges árucikkeket értékesítő üzlet vagyunk, a vendégek könnyen dönthetnek úgy, hogy nem veszik igénybe a szolgáltatásainkat. Nehéz feladat megtalálni az egyensúlyt, különösen egy ilyen kis városban, mint Szekszárd – fogalmaz a szakember.

A kisvállalkozásokat fenyegeti a megszűnés
A jövőt illetően úgy látja, már a nagyobb helyi vendéglátósok, szállodák helyzete is bizonytalanná válhat a megnövekedett költségek miatt, lehetnek bezárások. Már Tolna megyéből is érkezett hír ilyen szállodáról, remélhetően a zárás ideiglenes és nem végleges. Keszthelyi Szabolcs szerint, bár az országos érdekvédelmi szervezetek 40 százalék körüli lemorzsolódást prognosztizálnak, ő kevésbé borúlátó, 15-20 százalékra teszi a közeljövőben megszűnő szolgáltatók számát.

A bezárás elsősorban a kicsiket fenyegeti, azokat, akiknek nincsenek hosszabbtávú tartalékaik. Ennek ellenére szerinte valószínűleg elmennek a „falig", hiszen a covid alatt is az volt a tapasztalat, hogy a munkavállalók megtartásáért a kicsik jóval nagyobb terhet vállaltak magukra, mint a nagyok. Kérdés, hogy vajon maradt-e elegendő mentális és anyagi erőforrás még egy – jelen tudásunk szerint – nehezebb időszakot végig csinálni.

A közeli kilátások a foglalásokat illetően mindenesetre még kitűnőek: a szekszárdi és környékbeli szálláshelyektől, vendéglátóktól érkezett visszajelzések szerint a Szekszárdi Szüreti Napokra már nincsen szabad hely, a városra nyugodtan kitehetnénk a megtelt táblát. Ezután indul a borturizmus szezonja, a helybéli vállalkozók abban bíznak, hogy célközönségük kevésbé árérzékeny és nem okoznak majd gondot a magasabb árak.

Mészáros Zsanett, a Mészáros Borház egyik tulajdonosa és a Hotel Merops igazgatója szintén erős szezonról számolt be lapunknak. Mint mondta, az idei nyár nagyon jól alakult: sokan jöttek kirándulók, a szekszárdi vállalkozásokhoz érkező üzleti utazók egyaránt. A tavalyi tapasztalatokhoz képest annyi volt a különbség, hogy idén az év során jobban eloszlott a forgalom, a járvány előtti időszakhoz hasonlóan folyamatosan érkeztek a vendégek.

– Az ősz, a szüret mindig nagyon erős időszak nálunk, ilyenkor nagyon sokan érkeznek bort kóstolni, kirándulni a környékre, de beindulnak a vidéki csapatépítő tréningek és a helyi cégek rendezvényei is – mondta. Mint megtudtuk, a költségek növekedése miatt kicsit emeltek az árakon, innentől próbálják tartani ezeket.

Sok a hazai, de még több a külföldi vendég idén

Júliusban az egy évvel korábbinál csaknem 17 százalékkal több, azaz 1,319 millió vendég 14,6 százalékkal több, összesen 3,758 millió éjszakára szállt meg a magyarországi szálláshelyeken – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adataiból.  Míg a külföldiek aránya több mint 122 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek száma a tavalyi kiugró eredmények miatt ezen a nyáron csaknem 9 százalékkal maradt el a korábbitól. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma az év első hét hónapjában 40,3 százalékkal nőtt, a külföldiek csaknem háromszor annyi, 189,6 százalékkal, a belföldiek 55,3 százalékkal több éjszakára szálltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – látszik a tájékoztatóból.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a GKI Gazdaságkutató felmérése szerint a következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 30 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában. Az elemzés szerint a turisztikai cégek 79 százaléka áraik, 55 százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra. Az árnövekedés átlagosan 15 százalékot, míg a működési költségek növekedése 27 százalékot tett ki. Vagyis a cégek nem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, elsősorban a profitjuk rovására egy részét „lenyelték"– közölték. 

Augusztusban a turisztikai cégek 35 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 59 százalékuk nem változtat az árakon, míg 6 százalék jelzett csökkentést. A szálláshely-szolgáltatásban már a szezonkezdetkor lezajlottak az áremelések, ezért mindössze 25 százalékos az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban főként az élelmiszerárak emelkedése miatt 56 százalék, míg az egyéb turisztikai szektorokban 26 százalék tervez módosítani. A turisztikai cégek 31 százaléka a közelmúltban már változtatott árain és a közeljövőben is emel majd – jelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!