Eső nehezíti a betakarítást

2022.09.30. 07:00

Közepes termés ígérkezik idén almából

A felénél tartanak az almatermelők a betakarítással a megyében. A folyamatos munkának gyakran az eső szab gátat. Szerencsére a termésnek – egyelőre – nem árt a csapadék. Közepes mennyiségre számítanak a gazdák az idén.

Mauthner Ilona

A vásárlók a téli tárolásra alkalmas fajtákat keresik elsősorban (Fotó: Mártonfai D.)

Szedik a szilvát, az őszibarackot, a csemegeszőlőt, az almát a termelők. Az esőnek nem örülnek, mert a gyümölcsök minőségén már nem javít, viszont megakasztja a munkát. Nehéz így tervezni, panaszkodnak a gazdák. A gyümölcs szedése amúgy is kétkezi munka, és az állandó leállás után mindig kiesik a munkából néhány ember. Pedig amúgy sem könnyű idénymunkást találni. 

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna megyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Az alma nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, alig akad olyan kert, ahol legalább egy fa ne teremné ezt a gyümölcsöt. Az előrejelzések idén közepes, gyenge, 350–400 ezer tonnás termést jósoltak, ami a sok­éves, 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél közel 30 százalékkal kevesebb. Egyes pesszimista vélekedések szerint azonban a 350 ezer tonnás almatermésnél is rosszabb lesz az idei év. 

Egészséges és finom, ráadásul az alma a legolcsóbb gyümölcs (Fotó: Mártonfai D.)

A Szekszárdtól pár kilométerre lévő Kajmád határában van Mészáros Aranka és Mihályi László húszhektáros ültetvénye. Az aszály ellenére náluk jónak ígérkezik a termés, mondta Mészáros Aranka. Már a kései fajtákat szedik, melyek elállnak télen is. Őket is a gyakori esőzések akadályozzák, ilyen időben még nehezebb idénymunkást találni. Figyelni kell az emberekre, ne ázzanak át, ne fázzanak meg. 

Mészáros Aranka elmondta, az aszály nem nagyon viselte meg az ültetvényüket, mert csöpögtető öntözéssel művelik a területüket. Összesen tizenkét fajtájuk van. Nagy gondot okoz náluk is, hogy a piacra szánt gyümölcs ne sérüljön szedés közben. Nem zárkóznak el a kereskedőktől, de amit tudnak, saját maguk értékesítenek. Igyekeznek mindent hasznosítani, az ipari minőségből pálinkafőzőknek, állatok etetéséhez adnak el, illetve készítenek belőle almaszirmot, almalevet. 

Betakarított alma mennyisége Tolna megyében (tonna)

20101321
20121700
20142874
20161322
20181971

Forrás: KSH

Még az alma a legolcsóbb gyümölcs

Régebben divat volt, hogy a háziasszonyok előre megvásárolták a következő hónapokra szükséges almamennyiséget. Főleg ott, ahol tudták tárolni a gyümölcsöt pincében, kamrában. A nagy üzletláncok azonban leszoktatták erről az embereket, mondván, mindig, minden kapható, ezért nem érdemes előre vásárolni.

Úgy tűnik, ebben az idei esztendő fordulót jelenthet majd, hiszen az üzletekben valóban szinte mindig – évszaktól függetlenül – van alma, de nem mindegy, milyen áron. Az elmúlt két évben nagyon megdrágult a gyümölcs. Egy kiló banánért 650, a mandarinért ezer forintot kérnek a kereskedők. Így a legtöbb család marad az alma vásárlásánál.

A fogyasztói árak vonatkozásában a szakemberek szerint az prognosztizálható, hogy a visszafogottabb kínálat miatt az előttünk álló almaszezonban a tavalyinál kevesebb áruházlánci akcióval lehet majd számolni, és kilónként 400 forint alatti kedvezményes fogyasztói árakkal kevésbé lehet majd találkozni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!