Paksi bővítés

2022.09.07. 07:31

Lemondott államtitkári posztjáról Süli János

Lemondott pozíciójáról a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) paksi bővítésért felelős államtitkára - derült ki a friss Magyar Közlönyből.

TEOL (VG)

Süli János, a paksi bővítésért felelős államtitkár lemondott posztjáról (Fotó: H. Z.)

Süli János a negyedik Orbán-kormányban még tárca nélküli miniszterként felelt a Paks2 projektért, miniszteri esküjét 2017 májusában tette le – írj a Világgazdaság.hu. Ebben a minőségében a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelt. Az ötödik Orbán-kormányban államtitkárként vitte tovább ezt a feladatot a KKM szervezetében, miután Paks2 a külügyi tárcához került. Megbízólevelét május végén vette át Novák Katalin köztársasági elnöktől. Szijjártó Péter miniszterjelölti meghallgatásán a változást az elmúlt időszak eseményeivel és a soron következő kihívásokkal indokolta.

Süli János dr. Horváth Kálmán főispánnal és dr. Mittler István kommunikációs igazgatóval a megkezdett talajkitermelés helyszínén (Fotó: FB)

Az elmúlt hetekben több kormánytag, köztük Lázár János és maga Szijjártó Péter is nyilvánosan nehezményezte a paksi bővítés időbeli elhúzódását. Ugyanakkor a projekt a napokban több engedélyt is megkapott a hatóságoktól, így például az 5. blokk épületének építéséhez. Augusztus 26-án pedig a beruházás egyik legfontosabb engedélye is megszületett, amely magának az atomerőműnek a létesítésére vonatkozik.

Az erről szóló köztársasági elnöki határozat szerint Süli János mandátuma szeptember 5-i hatállyal szűnt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!