Energia-veszélyhelyzet

2022.09.10. 15:00

Nincs szó sem online oktatásról, sem szülői támogatásról

A kormány által július közepén meghirdetett energia-veszélyhelyzet értelmében augusztustól a rezsicsökkentés nem vonatkozik az átlag felett fogyasztókra, így az afölötti fogyasztásnál a gázért hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni.

Á. G. R.

A köznevelési intézmények fűtése mindenhol biztosított (Fotó: MW)

Az iskolák nagy méretű közintézmények, ahol a fűtésszámla és az áramfogyasztás egészen biztosan átlagfogyasztás felett lesz. Nem mindegy tehát, hogy a többletköltség kit terhel. Egyes intézmények esetében ugyanis többmilliós havi többletösszegekről is hallani lehetett. 

Többször elhangzottak az elmúlt hetekben olyan megoldások, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt esetleg online oktatásra térnének át ismét az oktatási intézmények, esetleg a szülőktől kérnek segítséget, hogy a fűtési szezonban ki tudják gazdálkodni a rezsit. 

A két Tolna megyei tankerület tájékoztatása szerint a kormány célja, hogy az iskolák zavartalanul, a hagyományos tanrendben működjenek, így készülnek a tanévre. A jogszabály értelmében tantermen kívüli, digitális munkarendet a köznevelésért felelős miniszter rendelhet el, ilyen döntés nem született – áll közleményükben, hozzátéve, mind a Tamási mind a Szekszárdi Tankerületi Központ fenntartásában álló köznevelési intézmények fűtése mindenhol biztosított, a szülői támogatással kapcsolatos javaslat nem merült fel. 

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi tájékoztatása is ezt támasztotta alá, aki elmondta, az állam biztosítja az iskolák működését, és ez a megemelkedett árak mellett is így lesz. Úgy fogalmazott, az iskoláknak, a szociális intézményeknek és a kórházaknak mindenképpen nyitva kell lenniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!