2022.09.06. 07:00
Szedik a szőlőt a borvidéken, kevesebb termett a vártnál, de kiváló a minősége
Szőlőt szállító teherautókkal, pótkocsikkal, szőlős kombájnokkal gyakran találkozik a megye útjain az ember. Mindez jelzi, javában folyik a szüret a megye két borvidékén, és már nem csak a korai érésű fajtákat szedik. A termelők azt mondták, kicsit kevesebb szőlő termett, de kiváló a minősége, így minden adott egy nagyszerű évjárathoz.
Szedik a szőlőt a borvidéken, kevesebb termett a vártnál, de kiváló a minősége (Fotó: M. D.)
Több mint hatvanezer hektáron termelnek szőlőt a gazdák a megyében, amin egy átlagos évben – a hegyközségi adatok szerint – 150 ezer mázsa szőlő lesz. Idén az aszálynak „köszönhetően" legalább húsz százalékkal kevesebb gyümölcs. Így kalkulálnak a borászatok.
Bősz Adrián borász, aki egyben a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának az elnöke is, elmondta, augusztus 16-án kezdődött a szüret náluk, ők Irsai Olivérrel indítottak. Jelenleg a fehér fajtákat szedik a borvidéken, a chardonnay is sorra került, 20,5 musfokot mértek, ami kiváló, főleg úgy, hogy a savtartalom is rendben volt.
A szőlő mennyisége az ő körzetükben 10-20 százalékkal lett kevesebb, de a múlt heti esőzések kicsit javítottak a szőlőszemek teltségén. Egyre több gazdálkodó dönt a gépi szüret mellett, aminek az az oka, hogy nehéz szedőket találni, illetve a szőlőkombájnok is egyre szebb munkát végeznek.
Javában folyik a szüret a megyében
Fotók: Mártonfai DénesSárosdi Róbert szekszárdi borász, szőlőtermelő is megkezdte a nagy munkát, a pinot noirt szedik, 18,4-es volt legutóbb a mustfoka. Ők a kézi szedés mellett döntöttek, technikailag erre vannak felkészülve.
Vesztergombi Csaba szekszárdi borásznál hétfőn kezdődött a szüret, a királyleánykát, majd a cserszegi fűszerest szedik, egyelőre kézzel. Tervezik a kékfrankos rosé bornak való betakarítását is. Elgondolásuk szerint gépi munkát a nagyobb területeiken végeznének, egyre kiválóbbak a kombájnok, így minőségi munkát végeznek, mondta a fiatal szakember. Közel egyharmaddal lett kevesebb a szőlő, de a minőségére nem lehet panasz, tette hozzá. A saját szőlőt saját feldolgozásra szánják, idén nem vásárolnak mástól. Úgy tervezik – ha az időjárás nem szól bele – október elejére végeznek a munkákkal.
A savakra kell idén jobban figyelni
Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere elmondta, a korai fajtáknál a kényszerérés nyomait lehetett tapasztalni. A kisebb gazdák figyelmét arra hívta fel, hogy a savak szélsőségesen "viselkednek". Van ahol koncentrálódott, van ahol teljesen lebomlott. Ez utóbbit közvetlenül az erjesztés után mindenképpen pótolni kell. A szakember szerint a mennyiség vegyes, a kékfrankosnál jó, közepes termés ígérkezik, a kései fajtáknál – cabernet, merlot – sokat számít, tud-e még hízni a szem.
Nagyon fontos figyelni továbbá az erjedési hőmérsékletre, a kékeknél a 25, maximum 30 fok között az elfogadható, a fehér fajtáknál pedig minél hűvösebb legyen. Az éjszakai lehűlés ebben segíthet. Harminc fok felett a bor íze, zamata torzulhat. A vörös boroknál a színnel nem lesz baj, inkább az okoz gondot, hogy nehéz rosét készíteni, mert sok színanyag oldódik ki egy nap alatt is a szőlő héjából.
A szőlő felvásárlási átlagára Tolnában
Év | kékfrankos | olaszrizling |
1995 | 42 Ft/kg | 29 Ft/kg |
1999 | 70 Ft/kg | 36 Ft/kg |
2001 | 64 Ft/kg | 40 Ft/kg |
2003 | 72 Ft/kg | 45 Ft/kg |
2007 | 88 Ft/kg | 80 Ft/kg |
2011 | 98 Ft/kg | 85 Ft/kg |
2015 | 120 Ft/kg | 100 Ft/kg |
2018 | 110 Ft/kg | 90 Ft/kg |
2020 | 130 Ft/kg | 110 Ft/kg |
2020 | 160 Ft/kg | 150 Ft/kg |
Forrás: TN gyűjtés |