Szponzorált tartalom

2022.10.10. 00:00

Atomerőművek nélkül nincs kiút az energiaválságból

Az európai klímavédelmi célok eléréshez szükség van az atomenergiára – mondta Yves Desbazeille az épülő paksi blokkok területén. A nucleareurope főigazgatója szerint kontinensünk biztonságos áramellátása szempontjából is nélkülözhetetlenek az atomerőművek.

Hirdetés

Fotó: Paks II. Zrt.

– A növekvő villamosenergia-igény több nukleáris kapacitást kíván a jövőben, ha el akarjuk érni a klímavédelmi célokat – szögezte le paksi látogatásán Yves Desbazeille, a nucleareurope főigazgatója. Az európai atomenergia-ipart összefogó szövetség küldöttsége október 4-én kereste fel a Paksi Atomerőmű új blokkjainak építkezését és tájékozódott a projekt előrehaladásáról.

Yves Desbazeille a talajkiemelési feladatok megtekintését követően elmondta: a villamosenergia-szükséglet mintegy negyedét biztosítják az atomerőművek Európában, ez az alacsony szén-dioxid-kibocsátású termelés fele. A főigazgató szerint legalább ezt az arányt biztosítani kell hosszú távon is, ami azt jelenti, hogy növelni kell a nukleáris kapacitást. Az Európai Unió klímavédelmi irányelve értelmében, azzal, hogy az unió törekszik a gázfogyasztás mérséklésére, a károsanyagkibocsátás-mentes villamosenergia-termelés kap nagyobb hangsúlyt.

A főigazgató üdvözölte az Európai Unió által megszavazott taxonómiarendeletet, amely a fenntartható energiatermelési módok közé sorolja az atomenergiát is. – Ez egy nagyon fontos eredmény, mert nem volt magától értetődő – hangsúlyozta, hozzátéve: – Félúton járunk, hiszen egyrészt a taxonómiarendelet nehezen teljesíthető feltételeket szab, másrészt Európának még fel kell ismernie, hogy az atomenergia-iparnak a technológiát megillető helyre, a fejlesztés élvonalába kell kerülnie. Azt mondanám tehát, hogy a taxonómia egy lépés a helyes irányba, de még sok feladat vár ránk, ha azt akarjuk, hogy az atomenergia teljes mértékben elfogadott és támogatott legyen az unióban.

A brüsszeli székhelyű szervezet első embere egyértelművé tette, hogy az Európát sújtó energiaválság idején a megfizethető áron termelő atomerőművek az ellátásbiztonság szempontjából is kulcsfontosságúak.

A finn, spanyol, francia és román szakértőkből álló nemzetközi delegáció magyarországi látogatása során átfogó képet kapott a hazai nukleáris ágazat helyzetéről és fejlesztéséről.

A nucleareurope az európai nukleáris ipart képviseli az EU intézményeivel és más kulcsfontosságú érdekelt felekkel folytatott energiapolitikai megbeszéléseken. Tagságát 15 nemzeti nukleáris szövetség alkotja, amelyek csaknem 3000 céget reprezentálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!