Egységes területalapú támogatás

2022.10.06. 16:30

Hamarosan utalják a támogatást a gazdáknak

Hamarosan megkezdik a mezőgazdasági támogatások előlegének a kifizetését. A gazdák több mint húsz jogcímen juthatnak hozzá különböző támogatási összegekhez. Tolna megyében több ezer gazdálkodót érint a jó hír.

Mauthner Ilona

Illusztráció: Shutterstock

Az uniós csatlakozásunk óta nagy segítséget jelent a mezőgazdasági termelőknek az a tény, hogy minden évben október közepe táján kezdik utalni az egységes területalapú támogatás előlegét. Idén különösen nagy jelentősége van a pénzutalásoknak, hiszen a gazdák többsége ezzel a pénzzel tudja megelőlegezni az őszi vetések elindítását. Az aszály miatt kevesebb lett a bevétel, a kiadás viszont több. Ahogy azt már megírtuk, a szokottnál jóval kevesebb kukoricaterméssel kell számolnia a gazdáknak idén.

Feldmann Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár facebook oldalán tette közzé a friss hírt, október 17-től indul a közvetlen támogatások esetében az előlegfizetés. Az előzetes becslések alapján több mint 300 milliárd forint kifizetésére nyílik majd lehetőség. Prioritást élvez, hogy minél több termelő részesülhessen előrehozott kifizetésben, és minél több jogcímen megkezdődjön az utalás. Az előlegfizetés október 17-től november végéig tart, december elejétől már a részfizetés időszaka kezdődik.

Tolna megyében a legtöbb gazdálkodó – több mint tízezren - az egységes területalapú támogatásban érintett, ennek összege – zöldítéssel együtt – több mint kilencvenezer forint. Ennek a hetven százalékát előlegként kapják meg a gazdák. Az ágazatok szerinti megoszlásban a szántóföldi növénytermesztés vezet, több mint 40 százalékkal részesedtek a kifizetésekből. Az állattartók – anyajuh, anyatehén, hízottbika, tejhasznú tehén – is számíthatnak támogatásra.

Plusz pénzt kapnak idén is a fiatal mezőgazdasági termelők, akik először igényelnek támogatást, nem töltötték be a negyvenedik évüket. A plusz pénz öt éven keresztül jár.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a kérelmek feldolgozása folyamatos, a szükséges ellenőrzési és adminisztratív folyamatok ütemezetten haladnak. Az előlegfizetéshez szükséges jogszabály határidőre történő megjelentetéséről az Agrárminisztérium gondoskodik.

A mezőgazdaság hitelállománya a tavalyi azonos időszakhoz képest 9,7 százalékkal emelkedve országosan megközelítette a 900 milliárd forintot. A kedvezményes hitelek aránya tovább nőtt, a piaci hitelek részesedése 13,4 százalékra csökkent március végéig. Az egyéni gazdaságok hitelállománya mérsékelt, 3,3 százalékos bővüléssel elérte a 376,5 milliárd forintot, a beruházási hitelek nőttek a legjobban, a hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta.

A társas agrárvállalkozások hitelállománya 14,8 százalékkal 523,2 milliárd forintra emelkedett, a beruházási hitelek állománygyarapodása ebben a körben is jelentős, üteme és értéke egyaránt meghaladta a hosszú lejáratú forgóeszköz-hitelekét. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztés részesedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!