Atomerőmű

2022.10.21. 17:37

Helyére emelték a reaktortartályt a 2. blokkon

TEOL

A beton védőépület zsilipjén át egy speciális kocsin vitték a reaktorcsarnokba a reaktortartályt. (Forrás: Roszatom)

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatójának és Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke jelenlétében beemelték a reaktortartályt a helyére a Ruppuri Atomerőmű 2. blokkján. A művelet során a 334 tonnás szerkezetet a kettős falú beton védőépület (konténment) zsilipjén át vitték a reaktorcsarnok belsejébe, majd az ottani polárdaruval emelték be a helyére.

A reaktortartály sikeres beemelését követően a Roszatom vezérigazgatója részt vett az atomerőmű Oktatási Központjának ünnepélyes átadásán. Az új központ az atomerőművet működtető személyzet képzését biztosítja, és technikai felszereltségét tekintve egyedülálló. Az orosz fél minden szükséges képzési és módszertani programot kidolgozott, amelyek a későbbiekben lehetővé teszik, hogy a bangladesiek önállóan is meg tudják oldani a személyzet képzését.

A bangladesi atomerőmű két VVER-1200-as, 2400 MW összteljesítményű blokkja orosz tervek szerint épül a fővárostól 160 km-re lévő telephelyen a 2015. december 25-én aláírt államközi szerződés alapján. A VVER-1200-as blokk evolúciós, 3+ generációs típus, amely megfelel a nemzetközi biztonsági követelményeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!