Újabb emelés várható

2022.10.27. 14:00

Hiánycikk lehet a csirkehús, ha importálni kell

További áremelkedés várható a baromfitermékeknél, emellett reális esély mutatkozik az ágazat zsugorodására is, mivel a lakosság már most elkezdte visszaszorítani a baromfihús fogyasztását, állítják a szakemberek.

Mauthner Ilona

Illusztráció

Forrás: MW archív

Az energiaárak emelkedése miatt újabb áremelésekre lehet számítani a baromfiágazatban. A szakemberek szerint legalább két lépcsőben történő áremelésre kell számítani az év végéig, amelyből az egyiket már be is jelentették a belföldi kereskedelmi partnerek. Ha a már az előrejelzett 20-25 százalékos áremelés nem kompenzálja a költségemelkedést, akkor télen további 10-15 százalékkal kell számolnunk.

- Teljesen át kellett alakítanom otthon a főzést, kevesebb húst eszünk, bár a tészta sem olcsó, ha a boltban veszem meg az alapanyagot, többször lett főzelék a családnak, mondta Honti Ferencné szekszárdi olvasónk. Kevesebb csirkehúst veszek, abból is a legolcsóbbat. Csirkeszárnyból akkor vásárolok, ha az akciós.

Illusztráció
Forrás: MW archív

Falun egyre több helyen tartanak ismét tyúkokat, egyrészt a tojás miatt, másrészt a húsa miatt. A bátaszéki Kovács Viktorné elmondta, sajnos sokba kerül a tyúkok neveléséhez szükséges táp is. Havonta erre tízezer forintot költenek. Úgy próbálnak spórolni ezen, hogy a kukorica betakarítást követően az unokákkal együtt kimentek a földekre és a kombájn által leejtett csöveket szedték össze, zsákokban vitték haza. Náluk mindig voltak tyúkok, így a tartásukról nem szívesen mondanának le, mondta a nagymama. Különösen most, hogy a tojás ennyire drága lett.

Tolna megyében egyébként nem változott sokat a tyúkok száma, 2005-ben 36 ezer, 2010-ben 38 ezer, 2020-ban pedig 37 ezer baromfit tartottak a statisztikai hivatal adatai szerint. -Ahhoz képest, hogy 2020 augusztusában az élőállat 245 forintos kilogrammonkénti termelői ára még jövedelmet is tartalmazott, mostanra többlépcsős emelések után jutott el odáig az ágazat, hogy 440-450 forintnál jár a vágócsirke ára, de ebben még nincs benne az idei takarmány- és energiadrágulás: január-februárra eljuthat odáig a szektor, hogy 580-590 forintot is elérheti a termelői ár – mondta ezt az egyik országos cégcsoport igazgatója.

Sokat drágult az energia

Azok a termelők és feldolgozók, akiknek most járt le az éves gázvásárlási szerződésük, legkevesebb 1220 forintos köbméterenkénti földgázárajánlattal fognak szembesülni a piacon, míg a villamosenergiához átlagosan 290 forintért tudnak majd hozzáférni.

2021-ben ezek a számok sokkal alacsonyabbak voltak. A földgáz esetében 110 forint, míg a villamos energia tekintetében 30 forint volt a kifizetendő összeg. Jelenleg 120 százalékban önellátó Magyarország a csirkehús esetében, ha azonban 100 százalék alá esik az ellátás, az azt jelenti, hogy importálni kell, ami viszont szörnyen költséges lesz a szintén elszabaduló infláció miatt. Ezzel egyidejűleg könnyen kialakulhatnak majd átmeneti hiányok a boltokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!