Hatósági áras tűzifa

2022.10.07. 20:00

Ütemezés szerint szállítják a fát

Csaknem három hete hirdette meg a rögzített árú tüzifavásárlás lehetőségét a kormány az állami erdőgazdaságoknál. Gőbölös Péter a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója szerint a tél kezdetére minden igénylőt sikerül ellátni kedvező árú tűzifával.

Gazsó Rita

Gőbölös Péter vezérigazgató (balra) mindenkit megnyugtatott, hogy aki jogosult és regisztrált, az megkapja a tüzelőt (Fotó: Németh Bálint)

Miként korábban hírt adtunk róla, szeptember 19-től megkezdődött a hatósági áras tűzifa program, amelyet már az indulás előtt fokozott érdeklődés kísért Tolna megyében.

– Eleinte nagyon magas igények jelentkeztek, sokan attól tartottak, hogy egyáltalán nem jutnak, vagy ha igen, nem a hatósági áron a tűzifához – mondta Gőbölös Péter. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, maga a jogszabály garantálja, hogy a már rögzített kérelmek esetén nem változnak az árak, az állami erdőgazdálkodó pedig azt, hogy mindenki meg fogja kapni az igényelt faárut a szabályban meghatározott mennyiségig. 

A folyamatról megtudtuk, elsőként a jogosultság alapján az erdőgazdaság megvizsgálja az igényt és rögzíti az adatokat a lakcímkártya alapján. Utána történhet meg a tűzifa árának befizetése, majd végül a kiszállítása. A Gyulaj Zrt. segíti a szállítás megszervezését. Akik saját eszközzel rendelkeznek vagy személyes jönnek a fáért, azok számára közbenső rakodóhelyeket alakított ki az erdőgazdaság. Ezek pontos helyszíneit a társaság honlapján találhatják meg.

A program első heteiről a vezérigazgató megjegyezte, eleinte nem tudták folyamatosan biztosítani a szállításokat, hiszen a fát ki kellett termelni, de mostanra sikerült beérniük az igényeket. Most már ütemezetten, a logisztikát aprólékosan megszervezve végzik a kiszállításokat. Mint megtudtuk, akik az idei a fűtési szezonra még nem rendelkeznek elegendő tűzifával, azok aránya az összes igénylő mintegy húsz százalékát teszi ki, őket a sorrendben előre veszik. Gőbölös Péter mindenkit megnyugtatott, ugyanis aki most igényli a fát a tűzifaprogram keretében az garantáltan a hatósági áron fogja azt megkapni. A vezérigazgató megjegyezte, hogy tapasztalataik szerint nagyon türelmesek az emberek.

– Sokan aggódnak az erdőkért, de ettől nem kell tartani, hiszen Magyarországon, így itt is fenntartható erdőgazdálkodás folyik, azaz a fakitermelés egy gazdálkodási terv szerint halad, betartva az erdőtörvény, az erdészeti és a természetvédelmi hatóság előírásait – jegyezte meg a vezérigazgató, aki kiemelte, Magyarországon Mária Terézia óta létezik erdőtörvény, amely Európában az egyik legszigorúbb. 

A Tolna megyei települések többsége a Gyulaj Zrt-hez és a Gemenc Zrt-hez tartozik. A vezérigazgató jelezte, mindkét állami erdészeti részvénytársaságnál folyamatosan dolgoznak a fakitermelőgépek, és 10-12 csapat is vágja a fát. Mint mondta, az eső miatt kiesett napokat a munkanapokon túli időszakban igyekeznek pótolni.

Mindent a tűzifa programról

A szeptember végén elindult hatósági áras tűzifa program lényege, hogy az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. A tűzifa egységes, maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként: a keménylombos 30 ezer forint, a lágylombos és a fenyőfa ára 19 ezer forint. A tűzifa szállításának díját az ár nem tartalmazza, erről mindenkinek magának kell gondoskodnia. A tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erdőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át. Az értékesítési helyeken történik a fa megrendelése és az ár befizetése. A vásárlásra minden magánszemély jogosult, aki magyar lakcímkártyával rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!