Zöld rendszám

2022.11.01. 11:30

E-autózás: népszerűek a nyilvános töltőállomások

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb negyedéves beszámolója a hazai engedélyköteles e-mobilitásról. A hivatal adatai szerint az idei év második negyedévében negyvenöt százalékkal több energiát töltöttek nyilvános elektromos töltőállomásokon a felhasználók, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A töltőberendezések száma közel huszonöt százalékkal nőtt egy év alatt.

Farkas Eszter

Elektromos autó töltő (illusztráció, MW)

Hazánkban nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A hivatal nyilvántartásai és az engedélyesek adatszolgáltatása alapján az idei év második negyedévének végén az előző év azonos időszakához képest 24,8 százalékkal, kettőezer-harmincegy darabra nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken négyezer-kilencvennégy csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtekinthetők a MEKH oldalán.

Az előző év azonos időszakához képest minden megyében növekedést figyelhettünk meg, azonban a legnagyobb bővülés nálunk, Tolna megyében és Békés megyében volt megfigyelhető, ami 41,7 százalékos növekedést jelent. Hajdú-Bihar (40,7 százalék) és Győr-Moson-Sopron (40,5 százalék) megyékben ez a növekedés szintén nagyon magas volt. Darabszámban Budapesten volt a legnagyobb a növekedés a töltők darabszámában százhuszonhat darab amit Pest hetvenhat darab és Győr-Moson-Sopron megye harminc darab követett. A MEKH jelentése részletesen tartalmazza a megyei e-mobilitás adatokat.

A zöld rendszámmal rendelkező autók száma hatvanhét százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint. Jelenleg több mint ötvenháromezer zöld rendszámmal ellátott gépkocsit tartanak nyilván.

A berendezések és az elektromos gépjárművek darabszámának bővülésével a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentős növekedést mutat az előző évi adatokhoz képest. Az év második negyedévben négyezer-nyolcszáznyolcvannyolc megawatt órányi villamosenergiát töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon AC és DC töltést is beleszámítva. Ez kettőezer-hatszáznegyven megawatt órával, vagyis negyvenöt százalékkal több, mint a tavalyi év azonos negyedévében, és tizenhárom százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma kettőszáztízezer-hatszázötvenkilencről négyszázharminchétezer-százhatra nőtt egy év alatt.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva minden megyében növekedést figyelhettünk meg az elfogyasztott energiamennyiségét tekintve. Tolna megyében több mint megháromszorozódott az elektromos autókba töltött villamosenergia mennyisége, míg Győr-Moson-Sopron megyében, Budapesten, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a legkisebb mértékben a töltésre fordított energia mennyisége.

Az adatokból azt is láthatjuk, hogy az ország publikus töltésre fordított villamosenergiájának 57,6 százaléka Budapesten és Pest megyében történik, öt százalék feletti részaránnyal képviseli magát Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megye, míg a többi megye öt százalék alatti részaránnyal rendelkezik.

A háztartási és egyéb nem nyilvános töltési lehetőségek, valamint ezen helyeken töltésre felhasznált energiamennyiség nem szerepel a beszámolóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!