Elszállt energiaárak

2022.11.01. 10:59

Megszűnt az ingyenes autótöltés Kalocsán

Az új villamosenergia-közbeszerzés kapcsán Kalocsa önkormányzata bejelentette, hogy megszűnt a Kubikus parkba nyáron telepített elektromos autótöltő ingyenes használata. Az eszközt határozatlan időre le is állították, adta hírül a Baon.hu hírportál.

Munkatársunktól

A nyáron telepített töltőállomás hamar népszerű lett a belvárosi közlekedők körében, de most le kellett állítani. (Fotó: Baon.hu)

Nem működik a kalocsai belvárosban, a Kubikus park Mátyás király utca felőli parkolójában telepített e-autó töltőoszlop, mivel az önkormányzat nem tudja tovább viselni a több százezer, vagy több millió forintos költségeket – ismerte el dr. Bagó Zoltán képviselő kérdésére a polgármester. Dr. Filvig Géza megerősítette, hogy voltak ideiglenes üzemszünetek, amikor technikai hibákat orvosoltak a berendezésen, ám ezúttal másról van szó: az elszállt energiaárak miatt voltak kénytelenek lekapcsolni a próbaüzem alatt ingyenesen biztosított szolgáltatást.

A városvezető közölte: a népszerű töltőállomás későbbi, már kereskedelmi célú üzemeltetésére a júniusi átadó után több cég is bejelentkezett. Többségük az azóta lezajlott áremelések miatt már vonakodik átvenni a működtetést, de ettől független zajlanak róla tárgyalások. Egyelőre csak annyi biztos, hogy az önkormányzat kontójára többé nem lehet majd ingyenesen használni, de a városnak feltett szándéka a visszakapcsolás – amint sikerül megegyezni egy új üzemeltetővel.

A töltőoszlopot a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. okosváros koncepciója keretében helyezték el a Kubikus parkban, két okospad társaságában. Utóbbiak üzemben maradnak, hiszen beépített napelemeik révén önellátóak villamosenergiából. Az eszközök különböző légköri méréseket végeznek és osztanak meg egy kijelzőn, illetve vezeték nélküli telefontöltést biztosítanak a park látogatóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!