Nagydorog

2022.11.21. 11:30

Négy megyéből érkeztek tenyésztők a kisállat-szépségversenyre

Galambokat és más kisállatokat, főként szárnyasokat állítottak ki a tenyésztők Nagydorogon a hét végén. A szakmai bírálat után következett a szépségverseny díjkiosztója vasárnap délután. Ezen a település polgármestere, Borbélyné Töttösi Ágnes is részt vett.

Wessely Gábor

A vándorserleget Dömök János cecei tenyésztő vette át Borbélyné Töttösi Ágnes polgármestertől (A szerző fotója)

A legidősebb tenyésztőnek járó serleget Horváth József, a legfiatalabbnak járót Szabó Zoltán kapta. A legrangosabb elismerést, a vándorserleget az idén Dömök János vihette haza. Ezen kívül mintegy harminc díjat adtak át a nagydorogi Galamb és Kisállattenyésztők Egyesületének hét végén megtartott kiállításán. (Volt, aki kettőt-hármat is nyert.) A bírálatot szakértők végezték Szieberth Mihály vezetésével a ketrecsorok között.

A legfiatalabb díjazott a faddi Szabó Zoltán volt (A szerző fotója)

Négy megyéből (Baranya, Fejér, Somogy, Tolna) érkeztek a tenyésztők a kisállat-szépségversenyre, magukkal hozva galambjaikat, díszbaromfiaikat, nyulaikat, díszmadaraikat. Meghívták a Bács-Kiskun megyeieket is, ám arrafelé madárinfluenza van, így a szárnyasok otthon maradtak. Eljött viszont a bácsalmási klub néhány tagja, Marton Antal vezetésével, és ők is átadtak különböző tárgyjutalmat.

Díszbaromfi a kiállításon (A szerző fotója)

Köszöntötte a piaccsarnok épületében a vasárnapi díjátadón megjelenteket a község polgármestere, Borbélyné Töttösi Ágnes, a házigazda egyesület elnöke, Jaksa János és a kisállattenyésztők országos elnökségének delegáltja, Bárány István. Utóbbi azt tartotta leginkább szembeötlőnek, hogy Nagydorogon a fiatalok körében is népszerűsítik a galambok és más kisállatok tartását. Erről tanúskodott az a rajzkiállítás is, amely a helyszínen volt látható. A rajzokat a Széchényi Sándor Általános Iskola tanulói készítették.

 

A magyar díszposta az értéktárban

A nagydorogi Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete 1978-ban alakult. Minden évben rendeznek kiállítást, hacsak valami komoly dolog – például a járvány – ezt nem gátolja meg. (Az előző két év kimaradt.) A kiállított több száz állat 80-90 százaléka általában galamb. Van jó pár ketrecben díszbaromfi, díszmadár, és akadnak nyulak is.

Viszonylag sokan foglalkoznak magyar díszposta galambbal, melynek megyei és ágazati értéktárba kerülését már elérték, s most azon dolgoznak – az egyesületi elnök Jaksa János és mások –, hogy az országos értéktárba is bekerülhessen. Ezen a kiállításon is a magyar díszpostáké volt a legnépesebb csoport. Négy tenyésztő negyven galambja versengett a díjakért ebben a kategóriában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!