Egészséges is finom

2022.11.25. 11:30

Termelőtől vegyük a mézet, a boltokban nagyon drága

Mint minden élelmiszernek, a méznek is jelentősen megnőtt az ára az utóbbi időszakban. A boltokban méregdrágán, 5-6-7 ezer forintért árulják a mézet, de a piacokon is 2-3 ezer forintba kerül az egyes mézfajták kilója. Mindezek ellenére, a forgalmazók harminc százalékkal olcsóbban próbálják a termelőktől megvásárolni a mézet.

Mauthner Ilona

Mézes reggeli (illusztráció, fotó: Lang R.)

Fotó: Lang Róbert

Minden nehézség ellenére jó évet zártak a megyei méhészek. A tartályokat végre feltölthették akác-, repce-, hárs- és napraforgómézzel. Idén a nagy forróság, a hónapokig tartó szárazság okozott gondot. Úgy tűnt az idei szezonban végre nem lesznek értékesítési gondok.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt mondta, a méhészek a megemelkedett költségeiket se nagyon tudják érvényesíteni az értékesítések során. A szakember itt a nagy tételben, hordókban való felvásárlásra utalt.

Ezt erősítette meg Nagyernyei Attila is,  a megyei méhész egyesület elnöke. Ennek oka, hogy ismét hatalmas tételben érkezett az unión keresztül kínai méz a piacra, aminek a minősége megkérdőjelezhető. Ez egyből letörte a hazai felvásárlási árakat.

Pár hete bukott le egy hazai mézkereskedő – meg is büntették 25 millió forintra – aki  facélia mézet küldött a boltokba, akácméz néven. Az ellenőrök megmintázták és ekkor derült ki a csalás. A baj az, hogy kiváló minőségű hazai akácmézből idén van bőven, ezért is érthetetlen, hogy miért kell becsapni a vásárlót, mondta a megyei elnök.

A méhészek – nem csak Tolna megyében – de az egész országban, sőt Európa több országában is el vannak keseredve a silány import miatt. Sokan vélik úgy, hogy újabb méhésztüntetést kellene szervezni Brüsszelben.

A megyei méhészek egy része piacokra jár értékesíteni, illetve közvetlenül a telephelyükön várják a vásárlókat. Az így eladott méz mennyisége azonban a nagyobb méhészetek gondjait nem oldja meg.

A legtöbb méhész csak 10-20 százalékot tudott emelni az árain, amivel összességében még mindig mínuszban vannak, miközben a nagyüzemi felvásárlás gyakorlatilag nem létezőnek mondható. És még ha lennének is felvásárlók, olyan alacsony árakat mondanak, hogy a legrosszabb anyagi helyzetben levőket leszámítva egyetlen méhésznek sem éri meg ezen a szinten eladni a portékáját.

A megyei méhészek többsége piacokon, vásárokon, vagy "háznál" értékesíti a mézét (Fotó: Makovics K.)

Az általunk megkérdezett méhészek tehát összességében nem zártak volna rossz évet, de az áremelések ellenére sincsenek pénzüknél. Az előállítási költségek ugyanis jóval nagyobb mértékben emelkedtek, mint ami a kész termékek árában realizálható, a felvásárlási árak mélyrepülése, illetve a felvásárlás stagnálása azonban hosszútávon nehéz helyzetbe hozhat minden termelőt. A nyári virágpor lecsökkent mennyisége és a cukor beszerzése körül tapasztalható problémák miatt pedig kialakulhat egy olyan helyzet, hogy a méhészek legyengült méhállománnyal vágnak neki a következő évnek. Ez pedig akkor is negatívan befolyásolhatja a jövő évi méztermést, ha az időjárási körülmények esetleg optimálisak lennének.

Idén is volt mézes reggeli az óvodákban

Nagyernyei Attila elmondta, idén is, november közepén tartották a megye óvodáiban, iskoláiban a mézes reggelit. A tapasztalatuk az volt, hogy a gyerekek szeretik a mézet, ha már megkóstoltatták velük. Sajnos ez sok családban még nem így van.

A mézes reggelin azt kérdezték a gyerekektől, ismerik-e a nutellát, szinte mindenki egyszerre kiabálta, hogy igen, majd megkérdezték tőlük, ismerik-e a mézet. Csak néhányan tették fel a kezüket, pedig a méz egészségesebb – és még olcsóbb is – a nutellánál. Sok múlik tehát a szülőkön is, hogy mit adnak a gyermekeiknek, tette hozzá a megyei elnök. A kicsik egyébként amikor megkóstolták a mézes kenyeret, azt mondták, bizony nagyon finom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!