Felszámolási eljárás

2022.12.15. 20:00

Dunaföldvárt igen súlyosan érinti a Dunaferr helyzete

A Fővárosi Törvényszék döntése nyomán szerdán megkezdődött a Dunai Vasmű, az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumának felszámolása.

Gazsó Rita

A Dunai Vasmű főkapuja (Fotó: DH/Zsedrovits Enikő)

Az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. A felszámolási eljárás célja, hogy a fizetésképtelen adós jogutód nélküli megszüntetése során a hitelezők meghatározott módon kielégítést nyerjenek. A felszámolás alatt az adós tevékenységét azonban tovább folytathatja, amennyiben ehhez a hitelezők megfelelő arányban hozzájárulnak. Ilyen módon akár lehetőség van arra is, hogy a tartozásokat a cég kitermelje és kifizetést, vagy egyezségkötést követően a megszüntetés helyett az adós fennmaradásával záruljon az eljárás – írta meg a DUOL.hu,

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere (Fotó: TN)

A gyár Dunaújváros és térségének legnagyobb munkaadója, így számos dunaföldvári munkavállaló is dolgozik ott.

– A sajnálatos helyzet súlyosan érinti Dunaföldvárt, hiszen sok, nagyságrendileg száz-kétszáz dunaföldvári személy dolgozhat az üzemben. Ha megszűnnének a munkahelyek, annak súlyos szociális következményei lennének, hiszen rajtuk keresztül ez ennyi családot érint – tudtuk meg Horváth Zsolt polgármestertől, aki azt hozzátette, csak a saját környezetében legalább tíz vasműben dolgozó munkavállalót ismer. Úgy fogalmazott, egyelőre nem tudnak többet, mint a felmondás tényét, a jogkövetkezmények ismerete nélkül pedig nem szeretne nyilatkozni. 

– Mi is csak a sajtóból származó híreket ismerjük itt Dunaföldváron. Szeretnék, ha az eljáráson belül, a sajtóban is említett befektető érkezésével stabilizálódna a Dunai Vasmű helyzete, és megmenekülnének az álláshelyek, nem kerülne az utcára négy-ötezer ember. A polgármester jelezte, hogy amint további értesüléseket szerez, tájékoztatja olvasóinkat.

Amint az a Magyar Nemzet írásában olvasható, a  Magyar Közlönyben kedd este jelent meg a kormányrendelet, ami szerint ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék eszerint járt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!